Дневна доза - видове галактики

Съществуващите видове галактики – спирални, елиптични и неправилни

Знаете ли, че…

Съществуващите видове галактики са три на брой – спирални, елиптични и неправилни. Понякога към тази класификация се добавя и четвърти тип – пръстеновидни.

Галактиките се класифицират според формата и структурата си. Елиптичните са най-старите галактики, с форма на кръг или елипса. Спиралните се състоят от ядро, съставено от по-стари червени звезди, и поне два ръкава, лежащи в една равнина, съдържащи по-млади сини звезди. Неправилните галактики нямат определена форма, а пръстеновидните са с формата на пръстен, съставен от еднородни, относително млади сини звезди, които са много светли. Смята се, че пръстеновидните галактики се образуват, когато малка галактика премине през центъра на друга, по-голяма.

Названието „галактика“ идва от гръцкото Γαλαξίας, което означава „Млечен път“. Според древногръцката легенда Млечният път се появил на небето, когато Зевс положил малкия Херкулес на гръдта на Хера, докато тя спяла, за да суче от нейното мляко и да придобие божествени сили. Хера обаче се събудила и избутала бебето, а част от млякото се разляло по небето и останало там във вид на млечен път.

Думата „галактика“ се пише с малка буква, с изключение на случаите, в които става въпрос за нашата Галактика, Млечния път.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.