Заглавна картинка на статията "DDR5 вдига скоростта и капацитета двойно."

DDR5 вдига скоростта и капацитета двойно

Асоциацията JEDEC направи два важни анонса относно бъдещето на DRAM и DIMM паметите. Според организацията развитието на следващите версии (една от които е DDR5) върви по график и ще видим първите конкретни детайли и цифри в средата на тази година. Финалните спецификации вероятно ще бъдат публикувани през 2018.

По традиция всяко обновление на DRAM паметите се цели в значителни подобрения по работата. Добър пример е постоянното удвояване на скоростта, навалянето на консумацията и увеличаването на максималния капацитет на всяка плочка RAM. DDR5 би следвало да продължи тази традиция според JEDEC. Организацията обяви, че се очаква отново удвояване на скоростите и плътността в сравнение с DDR4, подобрено цялостно представяне и ефективност при консумацията.

DDR5 и DDR4

В момента официалните DDR4 стандарти поддържат до 16 гигабайта капацитет на плочка и скорости между 2,133 и 3,200 MT/s (мегатрансфера в секунда). Удвояването на тези показатели би трябвало да значи, че ще видим плочки от по 32 гигабайта и скорости до 6,400 MT/s. Ако DDR5 поддържа 64-битови модули на паметта, тогава би трябвало да видим продукти с капацитет от 32 гигабайта и със скорости от 51.2 гигабайта в секунда. Това е значително подобрение в сравнение със сегашните DDR4 стандарти. Освен всичко това, DDR5 обещава и доста по-достъпен за потребителите интерфейс. Това вероятно означава подобрен механизъм за закопчаване или обновен дизайн.

Част от спецификацията на DDR5 ще бъдат и промените по комуникацията и енергийната консумация. На практика всички съвременни памети са едноканални, двуканални или многоканални. Всъщност скоростта при подобни конфигурации не се увеличава линейно спрямо броя платки. Когато се използват няколко платки, се губи скорост при разпределянето по канали. Има голяма възможност JEDEC да подобрят значително ефикасността при разпределянето на памет на ниво спецификация. Това би означавало, че бихме видели големи скокове в скоростите и цялостното представяне при машините с две или повече платки памет. Сървърните системи биха се възползвали най-много от това.

Кога ще видим DDR5?

JEDEC планира да обяви още новости и информация по време на своето събитие в Санта Клара на 19 юни тази година. Очаква се те официално да публикуват всички спецификации през 2018, след като финализират плановете. Важно е да отбележим, че JEDEC обяви спецификациите за DDR4 през септември 2012. Малко преди това видяхме мостри от повечето големи производители. По-късно Intel пусна първата платформа с поддръжка на DDR4 през 2014. Ако DDR5 следва същия път, би трябвало да видим системи с тази технология в края на 2020 или началото на 2021.

Какво още ще видим от JEDEC?

Друга спецификация, която JEDEC смята да финализира до 2018, е NVDIMM-P (Non-Volatile Dual In-line Memory Module). Тази технология ще подобри и оптимизира технологии като Flash, 3D XPoint и други нови типове съхранение на данни. Тя се стреми да увеличи капацитета на последните модели дискове за съхранение, чиито скорости граничат с тези на RAM паметите до стойности, които виждаме в масовите SSD устройства днес. Засега тези показатели са ограничени, малко или много, до стойности като при RAM паметите.

Надяваме се през юни да научим повече интересни подробности около новите две технологии.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.