Jigsaw

Джон Крамър (John Kramer) – Jigsaw

Отново сме сряда, отново е време за поредицата ни Хорър икони, част от рубриката Герои. Тази седмица ще Ви запознаем с “най-младия” злодей – Джон Крамър (John Kramer), по-известен на масовата публика като Jigsaw.

Кой е Jigsaw?

Джон Крамър не е типичният антагонист. Jigsaw е плод на работата на James Wan и Leigh Whannell и прави своя дебют през 2004-а година в поредицата “Saw” (позната у нас под името “Убийствен пъзел”). Защо казваме, че не е типичен злодей? Крамър е човек с убеждения. Той вярва, че това, което прави е правилно, следва своя кодекс и е убеден, че така помага на хората. Философията му е много проста: ако сте съгрешили – на какво сте готови, за да получите правото на втори шанс в живота? Той предоставя на жертвите си възможност да изкупят греховете си като дадат нещо от себе си. Игра, ако предпочитате, в която залогът е човешки живот.

Интересното при Крамър е, че той умира в края на третата част. За щастие не се завръща като свръхестествено създание с неограничени възможности, защото това никога не е било заложено като идея. В последвалите още шест продължения (тази година се очаква и нова част) той се появява под формата на спомени – сцени от миналото, оставени послания и инструкции за своите последователи. Историята е достатъчно разнообразна и комплексна и всяка една част ни запознава с различен елемент, само и само да внесе нов съспенс и обрат, достоен да си заслужи продължение. Авторите са усетили правилно, че именно образът на Jigsaw е основен елемент от „Saw“ поредицата и са се постарали той да участва дейно във всяка една част, независимо от преждевременната му кончина.

Актьорът и ролята

Подобно на много от останалите антигерои до момента, зад името седи актьор, благодарение на когото образът е това, което го прави иконичен. В случая това е американецът Тобин Бел. Неговият пресипнал и спокоен глас може да Ви накара да потреперите от страх. Той може да си позволи това спокойствие, защото вече е изпипал всеки детайл и си е подсигурил всичко, което можете да измислите. Независимо дали е здрав и на крака, дали го бутат в инвалидна количка или лежи на болнично легло, а от тялото му стърчат тръбички от системи, Бел създава един наистина зловещ персонаж.

Вярно е, че говорим за сравнително млад образ, който има още време преди да се наложи и да достигне култовия статус на някои от предишните споменати злодеи. Въпреки това лавината се е задействала и всичко е само въпрос на време. Освен седемте филма, Jigsaw може да се похвали с комикс, в който се разказва за случващото се преди първата част, за раздялата с жена му и борбата му с рака. Гейм студиото Konami от своя страна са публикували и две видео игри по темата.

Убеден съм, че Холивуд не е забравил за господин Крамър и рано или късно отново ще възроди образа му, под една или друга форма. Това се очаква да се случи тази година под наслов “Saw: Legacy”. Вярно е, че последните части бяха започнали да се повтарят и да копират себе си, но Jigsaw е образ, който просто очаква да се завърне отново.

За финал Ви оставяме с десет от най-добрите „изобретения“ на Джон Крамър и компания.

Следващата седмица ще настъпи време да се потопим в дебрите на лудостта. Очаква Ви среща с един млад мъж и неговата майка. Или по-скоро само с един мъж, в който живеят младо момче и майка му. Ще Ви запознаем с Норман Бейтс, герой на едноименна книга на Робърт БлохПсихо“ и увековечен на голям екран от самия Алфред Хичкок.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!