Новата iOS 10.3 най-накрая е тук

Apple пускат новата iOS 10.3 днес

Днес настъпи дългоочакваният ден, когато най-сетне ще излезе новия iOS 10.3. Очаква се той да има новата AirPad опция, както и подобрения по CarPlay.

Най-осезаемото подобрение за потребителите на iPad и iPhone ще бъде новата файлова система – Apple File System (APFS). Тя бе оповестена миналата година и се очаква да бъде приложена още за Apple Watch, Mac и Apple TV. През последните над 30 години компанията използваше HFS (Hierarchical File System) и HFS+ за своите продукти. Първоначално създадена за флопи и хард дискове обаче, тя все по-малко отговаря на развитието на модерните мобилни устройства или SSD технологиите, което налага нейното осъвременяване.

Какво ново ни дава iOS 10.3?

Новата APFS ще бъде криптирана и ще позволи възстановяване на файлове на Mac или друго iOS устройство много по-лесно. Планира се тя да е с максимално ниска латентност, което би трябвало да подобри скоростта на всички Apple продукти.

На своя конференция миналата година компанията демонстрира това като показа как копирането на обикновен файл е по-просто в сравнение със старата HFS+. Възможно е повечето потребители на iPhone и iPad да не забележат разликата непосредствено след днешната актуализация, но може би някои от тях ще усетят подобрение в скоростта на устройствата си. Бета тестерите на iOS 10.3 твърдят, че са установили наличието на повече място за съхранение след актуализацията. Това е впоследствие от начина, по който APFS изчислява наличните данни.

Освен споменатото по-горе е малко вероятно да видите всички ползи от новата файлова система. Или поне не и на този етап. Едно от основните потенциални предимства, които тя може да доведе е преминаването към 64-битови апликации на Apple продуктите, което се очаква да се случи с предстоящата операционна система iOS 11.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Мирослав Даскалов

Почти завършил юрист с нестихващо вдъхновение и отдаденост за най-тежките музикални жанрове, любител музикант (и покрай това - басист :D ), който обича да запълва и малкото си свободно време с нови хобита.