The Tall Man

Jebediah Morningside – The Tall Man

Отново е сряда и отново е време за поредицата ни Хорър икони, част от рубриката Герои. Тази седмица ще Ви запознаем с Jebediah Morningside, когото повечето може да познават под прозвището The Tall Man.

Кой е The Tall Man?

The Tall Man е персонаж и основен злодей в поредицата на Дон Коскарели („The Beastmaster“, „Bubba Ho-Tep“) „Phantasm“. Той е зъл, злобен и много уверен в себе си.

Джебедая работи като гробар в малко провинциално градче. С напредване на времето той започва да търси различни начини да разнообрази ежедневието си. Работата вече не му носи така нужното удовлетворение и той се насочва към нещо друго – изграждането на портал между световете. Как точно един гробар успява да се сдобие с подобни знания, не става много ясно. Факт е обаче, че резултатите от неговото начинание са повече от катастрофални. Джебедая се завръща като The Tall Man и има една-единствена цел – да превземе света.

Поредицата се състои от пет части, които са изцяло свързани помежду си. Всяка следваща част започва точно там, където е завършила предната, и продължава действието все едно гледате един много дълъг филм. Единствено изключение прави последната, за която не е много ясно дали се развива веднага след предишната, или в неопределено време в бъдещето. Няма смисъл да се впускаме в подробности. Ясно е, че ще се намерят група смелчаци, които ще се опитват по всякакъв начин да спрат набезите на злодея.

След посещението си до чуждите светове Джебедая се завръща с множество свръхестествени умения. Във филмите никога не става напълно ясно какво точно умее. Вижда се обаче повече от ясно, че обикновените оръжия не могат да го наранят, както вредят на нас, има огромна сила, владее телекинеза и може би най-главното, умее да си създава немъртви слуги от труповете на своите “клиенти”. Освен това притежава и малки летящи сфери, които, изглежда, са мултифункционални, защото разполагат с пробиващи свредели, лазери и прочие.

И макар първата част да поставя началото на поредицата през далечната 1979-а, а последната е от 2016-а, един и същи актьор изпълнява ролята – Angus Scrimm, която се превръща и в негова запазена марка. Грозното лице на Ангъс е много специфично, а лицевите му изражения, които го съпътстват през всичките части, стават и синоними на “Високия мъж”. Последният филм е и финален в кариерата на жанровия актьор, защото Ангъс почива малко след завършване на снимките.

„Raveger“, както е подзаглавието на петата част, се явява и завършек на историята за The Tall Man. За съжаление, филмът не се приема толкова добре от феновете и критиката. Освен това е първият в поредицата, който не е режисиран от своя създател – Коскарели. Все пак всички са единодушни, че финалът беше наложителен, и той дойде тъкмо навреме. Едва ли някой ще се опита да съживи отново историята за намусения и злобен старец, който иска да превземе света. Все пак надежда винаги има.

Оставяме Ви с някои от най-добрите сцени от първите два филма:

https://www.youtube.com/watch?v=Gy3z96Vyh_g

Следващата седмица Ви очаква среща с още един сравнително неизвестен, но култов персонаж – Мат Кордел, познат на феновете като „Ченгето маниак“ от едноименния филм.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!