Изкуствен Интелект Престъпници

Изкуствен интелект открива бъдещи престъпници

Изкуствен интелект разпознава по външен вид престъпниците

Дистопичното бъдеще е крачка по-близо до реалността, благодарение на нов компютърен алгоритъм. Той е разработен от двама учени от Shanghai Jiao Tong University. Предполага се, че кодът може да разграничава престъпници от нормални граждани, които спазват закона. Това алгоритъмът извършва само чрез анализиране на лицата им.

Някои могат да приемат тази новина като много интересна. Тя би била голямата индикация, че животът на всички ни е част от историята на Филип К. Дик. Всъщност обаче е твърде малко вероятно технологията някога да се използва за „изпреварващ“ арест, заради извършване на „бъдещи престъпления“.

След като наблюдава 1856 снимки, от които половината са на осъдени престъпници, компютърът е бил в състояние да идентифицира редица характеристики, които позволяват надеждно определяне на престъпници от нормални граждани. След това той е можел да предвиди с почти 90% точност кои лица принадлежат на престъпници и кои – не.

Ключовите различия са във физиономията на човек

В статията си, която в момента е на разположение чрез сървъра за предпечат arXiv, учените казват, че техният алгоритъм е намерил ключови разлики между двете групи. Те се изразяват включително в кривините на устните, разстоянието между вътрешния ъгъл на окото и ъгъла между носа и устата. Те казват още, че лицата на престъпниците и тези на гражданите могат да бъдат категоризирани по-общо като принадлежащи към един от двата основни „купа“.

С други думи, пишат авторите на изследването, лицата на обикновените граждани имат по-висока степен на сходство, в сравнение с лицата на престъпниците. Или иначе казано – лицата на престъпниците имат ясно изразена по-голяма степен на различие по отношение на външния си вид, спрямо нормалните хора.

Никак не е изненадващо, че проучването събуди голямо количество противоречия. Много коментатори заявяват, че този вид категоризиране е изключително неетичен. Според тях изследването отчетливо попада дълбоко в сивата зона на научната достоверност. Причината, която те изтъкват е, че всички асоциации между физическите характеристики и личностните черти са напълно развенчани.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg