Intel се отказва от 10-нанометровите процесори

Intel се отказва от 10-нанометровите процесори

Преди да започнем, нека уточним: третирайте това като слух. Информацията все още не е потвърдена официално, макар че предполагаемият й източник е пряко свързан с Intel. Въпреки в заглавието да не е уточнено, Intel се отказва от 10-нанометровите процесори, но само за десктоп пазара. Четете надолу, за да видите цялата информация около този слух.

Intel се отказва от 10-нанометровите процесори…

Intel се отказва от 10-нанометровите процесори, въпреки показаните предимства
Предимствата на 10-нанометровата литография. Източник: intel

… за десктоп сегмента. Информацията е била предадена ексклузивно на hardwareLUXX и оригиналът е на немски. Това, което успяхме да разберем чрез google translate, е следното – компанията се отказва от 10-нанометровата технология за десктоп процесорите си и ще се насочи направо към 7nm. Въпреки показаните предимства в изображението горе (взето от тяхна собствена презентация), Intel се отказва от тази технология. 10nm литографията е вече стар проблем за Intel, отлаган в решението си повече от 4 години. Въпреки това, Intel се отказва от 10-нанометровите процесори изцяло, но само от десктоп вариантите им. Кога можем да очакваме ново поколение процесори с нова производствена технология?

Ако информацията от hardwareLUXX е вярна, можем да очакваме 7-нанометрови Intel процесори през 2022г. Не забравяйте – ако информацията е вярна!

Лаптопи

10-нанометровите Ice Lake чипове за лаптопи са реалност. Източник: intel

Ice Lake е доказателството, че Intel нямат намерение просто да се обърнат на другата страна. Компанията все още не е готова да изостави целия мобилен сектор. Съвсем скорошен тест, макар и единичен, показва и причините компанията все пак да влага определени усилия в производството на 10-нанометрови чипове. Core i7-1065G7 е вторият най-мощен мобилен процесор от това семейство, който предлага не само новата 10-нанометрова технология, но и ново интегрирано графично решение.

Макар резултатите да не са толкова впечатляващи (1612 точки в CB20), имайте в предвид, че процесорът е в ултра тънкото тяло на новия Dell XPS 13 2в1. Също така, тестът е бил проведен в неконтролирана среда и с допълнителни процесори на заден план. И не на последно място – леко нелегален.

Какво значи това за Intel?

AMD Supreme табелка. Източник: artistshot
AMD Supreme табелка. Източник: artistshot

Просто казано, AMD ще бъдат лидери в производствения процес поне до 2022г. Освен ако не преминат на 6 нанометра или 5 нанометра дотогава. Трябва да се отбележи, че всеки скок в тази посока означава поне 3 основни неща:

  • по-голяма гъстота на транзисторите
  • по-висока енергийна ефикасност на същата производителност
  • или по-висока производителност в същия енергиен бюджет

Intel срещат сериозен проблем с повишаване на работната честота, но благодарение на повишената гъстота на транзисторите, Xeon серията им също ще се включи в списъка с 10-нанометрови чипове. Лаптопите търсят максимална производителност с малък енергиен бюджет и ниски термални изисквания. Това означава, че Intel вероятно ще предлагат 10-нанометровата технология с доста високо качество. Жалко, че няма да я видим и на масовия десктоп пазар.

А вие бихте ли си взели лаптоп с десето поколение 10-нанометров процесор на Intel? Ако пък вече имате, покажете ни повече информация в Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.