Единствената теснолинейка в България

Единствената теснолинейка в България е по трасето Септември-Добринище

Знаете ли, че… Единствената теснолинейка в България се движи по трасето Септември-Добринище?

Тясната железопътна линия, позната още и като линия номер 16 от Националната железопътна мрежа на България, е неелектрифицирана. Тя е с междурелсие 760 мм, известно също като босненски тип междурелсие.

Според историческите извори, със Закона за разширение на железопътната мрежа от 1925 г., официално линията се нарича „Татар Пазарджик – Неврокоп, с клон Саранбей – Варвара“. Разстоянието от 125 км между крайните гари може да бъде изминато в рамките на около 5 часа. Влакът се движи със средна скорост около 25 км/ч.

теснолинейка в България

Той тръгва от гара „Септември“ и води до гара „Добринище“ през 12 други гари и 13 спирки. Теснолинейката е един чудесен начин да се полюбувате на красивата българска природа, минавайки през три планини – Родопите, Рила и Пирин. По време на пътуването се виждат също така и реките Чепинска и Места.

Друг любопитен факт е, че превозното средство ви откарва и до гара „Аврамово“, намираща се на 1267,4 м надморска височина. Тя е най-високо разположената гара на Балканския полуостров.

Иначе железопътната линия е строена на шест етапа между 1921 и 1945 г. Поради особеностите на трасето през планината тази линия често е наричана „Алпийската железница на Балканите“.

В България съществуваше и друга теснолинейка – тази между Червен бряг и Оряхово. Тя обаче беше спряна преди 16 години.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.