Начало / Гейминг / Impact Winter – Един снежен Survival

Impact Winter – Един снежен Survival

„След 30 дни идва помощ“ – мистериозно радиосъобщение твърди, че помощта идва и просто трябва да оцелееш достатъчно дълго време. В Impact Winter играете като Джейкъб Соломон – лидерът на екип, опитващ се да преживее последствията от опустошителен сблъсък с астероиди. Вашата цел: да издържите достатъчно дълго в екстремни зимни условия, чакайки помощ, която може и да не дойде. 

Да представим най-основното

Играта е публикувана от Bandai Namco и разработена от британското студио Mojo Bones. След сблъсък с множество астероиди, прах и отломки блокират слънцето и температурите на Земята рязко спадат. Повечето големи градове са разтресени от земетресения, а впоследствие – затрупани от много сняг. Ама много сняг! Ресурсите са оскъдни, а вие се намирате в църква с още 4-ма оцелели.

Impact Winter 1

Impact Winter представлява Survival симулатор, в който трябва да построите база насред огромна снежна пустош и да оцелеете за известен период.

Напоследък този тип игри „строене на база и оцеляване“ станаха доста популярни. Последното по-голямо такова заглавие е They are Billions. Impact Winter обаче поема в нова посока и не е нужно да следите действията на стотици работници. Геймплеят е по-скоро микромениджмънт на малък екип от хора, всеки с индивидуални умения. Играта започва с лeсно и бързо, но необходимо ръководство, което ви учи на основните механики, като например да говорите с оцелелите, да търсите мисии и да управлявате ресурсите си.

След края на началното упътване играта ви хвърля в екшъна напълно сам. Вече няма кой да ви държи ръчичката и ще трябва да научите много от нещата, докато прогресирате. Това само по себе си изобщо не е лошо нещо, създава атмосфера на постижение, което сте отключили абсолютно сам.

Impact Winter 3

В играта обаче не сте съвсем сам.

Чрез вашите странствания из студената пустош ще откриете и други оцелели. Te ще ви дават мисии или ще търгуват с ресурсите, които сте събрали. Една от основните валути в играта се нарича „Rescue Points“, с които може да си купувате по-добра храна и материали. Имате и надежден робот-спътник, наречен „Ako Light“. Роботчето също действа и като инвентар, един вид муле, на което събирате всички боклуци, открити през странстванията ви.

Групата от оцелели хора в църквата има свои собствени мисии и история, но сякаш не са толкова свързани с играта, колкото са просто там като геймплей механика. Те са там, за да има кой да ви раздава мисии и да трупа ресурси в базата. Това е малко разочароващо, защото липсва емоционална връзка между персонажите, което разваля атмосферата на сплотена група хора, борещи се за оцеляването си.

Impact Winter 5

За съжаление, играта има и доста негативи. Контролите се чувстват като зле преправена конзолна игра. WASD клавишите, както и F и E, извършват действия, които са доста тромави и с времето стават объркващи. Времето за зареждане на нивата е болезнено бавно. Толкова често ви се налага да влизате в зареждащ екран, че понякога започвате да се чудите дали играта не е забила.

Въпреки някои дребни проблеми, Impact Winter е солидна игра. Тя има външния вид и усещането на една почти перфектна игра. Независимо от това, лошите контроли и объркващият интерфейс в момента ѝ печелят само негативни ревюта. Можете да научите повече информация за играта в официалната и Steam страница. 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Васил Кендев

Геймър и ентусиаст на тема всичко футуристично и технологично. Често бъркам Sci-Fi с реалност, но май не ми пречи. От 10 години се занимавам с Youtube под една или друга форма и е най-голямото ми хоби за момента. Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.