Hannibal Lecter

Ханибал Лектър (Hannibal Lecter)

Време е за нова среща с Хорър икона в рубриката ни Герои. Вечерята е сервирана, а главен готвач ще е не кой да е, а самият Ханибал Лектър (Hannibal Lecter). Нека го представим.

Персонажът е брилянтен психиатър, който умее да чете хората като отворена книга. Той е изискан, образован, умен и… много опасен. Има само едно и едно единствено развлечение, което обаче е малко вероятно да се понрави на всеки – обича да си похапва човешко месо. Tо, както знаете, не се предлага по магазините.

Началото е поставено през далечната 1981-ва година когато Томас Харис публикува своята първа новела “Red Dragon”. През годините тя бива последвана от още три книги, като последната, от 2006-та, със заглавие “Hannibal Rising”, е прикуъл и разказва за детството и последвалото превръщане на невинния младеж в садистичен сериен убиец.

Hannibal Lecter през годините

Първата филмова адаптация на “Червения дракон” е от 1986-та година на режисьора Майкъл Ман и носи наименованието “Manhunter”. Ролята на Лектър се изпълнява от актьора Браян Кокс. Макар и добро, изпълнението му не е чак толкова впечатляващо и сякаш остава незабелязано. Пет години по-късно обаче, Джонатан Деми режисира втората книга на Харис – “Мълчанието на агнетата”. За ролята на доктора е избран актьорът Антъни Хопкинс. Изпълнението му носи Оскар, което говори достатъчно само по себе си. Хопкинс сякаш улавя истинската същност на Лектър, неговите маниери и начин на мислене. Той изгражда образ, който може едновременно да те очарова и ужаси. Не напразно в последвалата нова адаптация на “Червения дракон” и на третата книга, носеща еднозначното заглавие “Ханибал”, никой не си и помисля да подмени главния действащ образ. Именно този образ, най-вече в усмирителната риза, с маската на лицето, която прикрива умело устата, е образ на безброй пародии и опити за имитация.

Интересно е да се спомене, че Харис пише последната новела, както и сценария на филма, за миналото на Лектър само и само да е сигурен, че това ще е точно визията, която той има. Причината е много проста – продуцентът на поредицата Дино Де Лаурентис обявява твърдо, че филм за корените на убиеца ще има и участието на Харис е без значение. Той може или да допринесе за него или не. Но при всички положения студиото ще направи такъв филм. Именно затова авторът решава да напише въпросната книга. Самата екранизация обаче е леко под нивото на останалите преди това. Действието е доста по-разтегнато, много по-мудно и скучно. Изпълнението на Gaspard Ulliel е силно, но просто не е същото.

През 2013-та продуцентът и сценарист Браян Фулър се заема с нелеката задача да представи Лектър на зрителите пред малкия екран. За ролята избират датчанинa Мадс Микелсън. В този момент Антъни Хопкинс получава своята конкуренция. Изпълнението от една страна е много различно, но в същото време е красиво, изисквано и зловещо едновременно.

Едва ли е нужно да споменаваме каква икона е Ханибал Лектър, или както е познат – Ханибал Канибалът (на английски името звучи по-добре – Hannibal The Cannibal). С четири книги и пет филма зад гърба си (както и един сериал), образът, който Антъни Хопкинс изгражда, а Мадс Микелсън бетонира, ще остане завинаги част от популярната поп култура на нашето време. Хората обичат да бъдат плашени, а когато образът е толкова натуралистичен и изискан, ги привлича още повече.

За финал Ви оставяме с една от най-силните сцени от „Мълчанието на агнетата“:

https://www.youtube.com/watch?v=zeKqD2g9-ic

Следващата седмица ще Ви запознаем с Чарлз Лий Рей или по-известен с простичкото Чъки.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!