Нови субатомни частици - Компютърна реконструкция на събитието Ω0c -> Ξ+cK−. Изображение: колаборацията LHCb.

Куп нови субатомни частици открити в ЦЕРН

Преди броени дни в ЦЕРН бяха открити няколко нови субатомни частици. С това ново откритие физиците се надяват да разберат как се свърват частиците в атомното ядро.

Петте нови субатомни частици са пет различни версии на частицата Омега-c-0 (Ωc0), състояща се от два странни (strange) и един очарован (charm) кварк. Както пише в съответния научен труд, новите частици представляват пет възбудени състояния на една и съща частица, които просто имат малко по-висока енергия от стандартната Ωc0.

Ωc0 е част от семейството на барионите, което съдържа също така протона и неутрона. Всеки барион е изграден от три кварка (градивните частици на материята). Физиците в ЦЕРН се опитват да разберат как кварките взаимодействат един с друг; за тази цел те сблъскват частици и гледат какво ще се роди в сблъсъка.

Омега-c частицата е известна на науката от 1994-а година насам и квантовата хромодинамика подсказва, че съществуват и други нейни по-тежки версии, които могат да бъдат регистрирани. Новите частици са открити от експеримента LHCb като резултат от сблъскване на протони.

Тези частици са били пред очите ни в продължение на години, но успяхме най-накрая да ги забележим благодарение на изключителната чувствителност на LHCb“ казва професор Тара Шиърс от университета в Ливърпул, която работи в експеримента LHCb, за BBC news.

Физиците описват силното ядрено взаимодействие, отговорно за това протоните и неутроните да стоят заедно в ядрото, посредством теория, наречена „квантова хромодинамика“. Данните, получени в ЦЕРН и други лаборатории помагат за проверката на тази теория.

Това е удивително откритие, което ще ни помогне да разберем как взаимодействат кварките помежду си“ добавя д-р Грег Коуан от университета в Единбург, който също работи в LHCb. „То може не само да ни помогне да разберем по-добре протоните и неутроните, но също така и по-екзотични частици като например пентакварките и тетракварките“.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.