Frederick Charles Krueger
Frederick Charles Krueger

Frederick Charles Krueger

Запознайте се с Фредерик Чарлз Крюгър (Frederick Charles Krueger), по-известен на масовата публика като Фреди Крюгър, част от поредицата ни „Хорър икони„.

Кой е Фреди Крюгър?

Първата му поява е през 1984-а година в емблематичния “Кошмари на Елм Стрийт” на Уес Крейвън. Съдбата му въобще не е лесна или приятна. Все пак получава доста добра… алтернатива. Той е свръхестествено създание, което реално не обитава нормалното измерение, а преследва жертвите си в техните сънища, превръщайки и най-прекрасния такъв в неописуем кошмар.

Господин Крюгер приживе е бил убиец на деца, но е имал наглостта да подбира жертвите си в прекалено малка общност. Логично е, че там нещата не могат да останат толкова лесно скрити. Местни хора взимат правосъдието в свои ръце и подпалват жилището му. В резултат той изгаря, но се зарича, че ще преследва виновните по други начини. Цялото му тяло е зверски обезобразено вследствие от пожара, а любимият му инструмент за изкормване на жертвите е ръкавица с големи, дълги и много остри ножове вместо пръсти. Дрехите му също са запазена марка – специфичната шапка и, най-вече, плетеният пуловер на тъмнозелени и червени райета.

Изпълнението на Робърт Инглънд му спечелва място сред хорър звездите на двадесети век. Ролята се превръща в емблематична за актьора.

Фреди през годините

Образът продължава да носи пари на своите създатели (или издатели) вече над три десетилетия. Поредицата си спечелва цели шест продължения след първоначалния филм, като последният (“New Nightmare” от 1994-а), отново дело на Крейвън, примесва реалността с измисления свят на филма. През 1988-а година, малко след излизането на четвъртата част от “Кошмари на Елм Стрийт”, започва и излъчването на сериал със заглавие “Freddy’s Nightmares”. В него самият Фреди представя различни случки с “щастлив край”, но без да има кой знае колко реална намеса в действието.

В предпоследната част на друга емблематична поредица, за която ще стане дума по-късно, “Петък 13-ти”, финалният кадър се състои в това как ръката на Фреди (с небезизвестната му ръкавица) хваща маската на Джейсън и я завлича със себе си в Ада. Именно този намек води и до неизбежния сблъсък между двамата злодеи. Поп-слашър зрелището се забавя леко, но десет години след горния филм то е вече факт.

И може би тук щеше да е добре нещата да си бяха останали погребани. Героите си живеят на прекрасната стара слава, всички ги помним с добро. Да, но машината за пари на Холивуд не признава подобни неща. През 2010-а година се появява и римейк (нова версия) на познатата история. Задачата да бъде въплътен Фреди Крюгър е поверена на сравнително по-ниския и слаб актьор Джаки Ърл Хейли, който, макар и да прави добра роля, не може да замени Инглънд по никакъв начин. Филмът като цяло е далеч под класите на предшествениците си (не че и сред тях нямаше слаби ленти). Общо взето е един римейк, от който нямаше абсолютно никаква нужда (то с повечето май е така).

Има и една игра по първия филм, но тя е толкова стара, че едва ли много народ е запознат с нея (особено на фона на бързото развитие на PC и конзолния гейминг). Също така се появява като бонус персонаж в деветата част на Mortal Kombat и мобилната версия на последната за момента Mortal Kombat X.

Нов римейк на поредицата се подготвя и очакванията са да вдъхне нов живот на героя. За съжаление, информацията е изключително оскъдна.

Защо Фреди е икона? Образът му не напуска малкия и големия екран през всички тези близо тридесет години. И ще продължи да го прави още много десетилетия напред. Независимо дали говорим за комедии, или сериозни продукции, много сценаристи вмъкват червено-зеления пуловер и “ноктестата” ръкавица под една или друга форма. Освен това можете да намерите много снимки от Хелоуин, на които децата са маскирани като популярния злодей.

За финал, една прекрасна компилация на Fail Face Films, която представя някои от най-добрите убийства на Фреди.

Очаквайте следващо представяне на Джейсън Ворхис, което най-вероятно ще види бял свят след около седмица.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!