Начало / Новини / Огромната батерия Tesla Powerpacks е завършена и готова за тестове
Заглавна картинка на статията "Огромната батерия Tesla Powerpacks е завършена и готова за тестове"

Огромната батерия Tesla Powerpacks е завършена и готова за тестове

По всичко изглежда, че Elon Musk успя на удържи на обещанието си да построи най-голямата батерия в света – Tesla Powerpacks. Инженерът и предприемач Musk се закани да направи огромна литиево-йонна батерия, за да подпомогне на южна Австралия в борбата ѝ с нарастващите енергийни проблеми. „До 100 дена от подписването на договора или тя ще бъде напълно безплатна“ съобщи Musk в Twitter профила си.

Батерията Tesla Powerpacks бе доставена навреме

За всеобщо учудване, Musk е доста напред с графика. Това е нещо необичайно за компанията му Tesla. 100 мегаватовата батерия ще бъде подложена на тестове тези дни, според прессъобщение на месното правителство.

Снимка на Tesla Powerpacks

Подобни батерии, наречени Tesla Powerpacks, вече се използват във вятърната електроцентрала Hornsdale в южната част на Австралия. Тя се управлява от френската компания Neoen. Предстоящите тестове ще се проведат, за да бъде сигурно, че батерията покрива месните законови регулации. Очакваната дата на пускане в употреба е първи декември. Южна Австралия претърпя период на пълен мрак през септември поради енергийна криза. Това породи редица политически дебати из цялата страна на тема енергийна сигурност. Правителството открито обвини възобновяемата енергия като подчерта провала ѝ да покрие нуждите на страната. „Фермата“ за батерии на Must складира огромни количества енергия от източници като вятъра и слънцето. По време на скокове в консумацията, тази енергия се пуска по мрежата, за да задоволи нуждите на населението и индустрията.

Снимка на Tesla Powerpacks

Важен проект за местното правителство

Musk обяви в Twitter, че в 100-дневен период ще построи тази батерия и беше готов с обещанието си 2 месеца по-късно. Това е доста преди обещания краен срок, но предстои тестване и първо пускане. Общата стойност на проекта се оценява на поне 50 милиона щатски долара.

Снимка на Twitter съобщение от Elon Musk

„Най-голямата литиево-йонна батерия в света ще бъде важна част от нашата смесена енергетика. Това изпраща важно съобщение на света, че Южна Австралия ще бъде лидер във възобновяемата енергия, складирана в батерии“, обяви премиерът на Южна Австралия Jay Weatherill. „Бе свършено огромно количество работа, за да се осъществи този проект в подобни кратки срокове.“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.