Чарлс Лий Рей - Чъки основно изображение

Чарлз Лий Рей (Charles Lee Ray) – Чъки (Chucky)

Време е за нова Хорър икона и рубриката ни Герои. Тази седмица сме избрали за Вас Чарлз Лий Рей. Едва ли името, изречено по този начин, Ви говори много. Той обаче е по-познат под прозвището Чъки и образа си на зловеща кукла-убиец. Позволете да го представим.

Кой е Чарлз Лий Рей?

Чарлз Лий Рей е от онзи тип хора, който ще подминете с пренебрежение на улицата. От типа хора, чийто вид ще Ви отблъсне и отврати, знаейки дълбоко в себе си, че нещо не е наред с тях. Той е убиец, крадец… отрепка от най-висока класа. Но също така обича да практикува вуду ритуали. Поредицата, в която той се подвизава, се нарича “Child’s Play” и първата от шестте части (до момента) се появява през 1988-ма година, дело на режисьора Том Холанд (“Fright Night”). Самият Рей обаче като човешко превъплъщение има много малка роля. Още в самото начало на първия филм той бива смъртоносно ранен от полицията и успява да прехвърли садистичната си душа в тялото на малка кукла-играчка за момченца. Сами се досещате, че след това прави всичко възможно да се завърне обратно в света като нормално човешко същество.

Именно от тук идва и седмата хорър икона в поредицата – Чъки. Това, както споменахме по-горе, е кукла, която има за цел да забавлява децата. Точно тази кукла обаче е всичко друго, но не и забавна. Особено когато погне детето Ви с кухненския нож. Идеята е ясна – Рей е затворен в тялото на куклата и иска да се прехвърли отново в човешко. Разбира се, времето му е ограничено, а и има условия, които трябва да спазва. В последвалите части основната фабула се запазва – просто собствениците, през които Чъки минава, са различни. Все пак в четвъртата той се сдобива със съпруга (под формата на женска кукла, озвучена от гласовитата Дженифър Тили), а в петата и с дете (дори не искаме да знаем как така две кукли успяват да си направят бебе, но… да не задълбаваме в подробностите).

Независимо от различните идеи на сценаристите, Чъки, в основата си, си остава малка и садистична кукла, която обича да убива и ще премахва всеки, който разкрие тайната му и се прави на смел.

Гласът зад кадър

Името, което превръща образа на парчето пластмаса в иконата, която е, се нарича Брад Дуриф. Поради някаква причина външният му вид винаги се асоциира с мазен и гаден червей, който е готов да направи всичко, за да угоди на господарите си. А гласът му… гласът му много точно подкрепя тази визия. Тембърът и ниският фалцет са толкова специфични, че веднъж ако ги чуете, никога няма да ги сбъркате. Реалната поява на актьора е само в първата част, в самото начало, докато прехвърли душата си в куклата. В последвалите продължения той дава единствено гласа си, но това е повече от достатъчно. Именно той превръща Чъки в истинско зло, благодарение на блестящото си озвучаване и маниакален смях.

Малката кукла се е превърнала във феномен в поп-културата от последните десетилетия. Подобно на много от другите „герои“, Чъки е плод на пародиране, копиране, имитиране и рефериране в десетки, дори стотици продукции от цял свят.

През тази година се очаква нова, седма част – “Cult of Chucky”, която чакаме с голям интерес и която отново ще бъде дело на създателя на поредицата Дон Манчини.

За финал Ви оставяме с десет от най-добрите убийства на малкия пакостник.

Следващата седмица очаквайте среща с една персонификация на злото. Един символ, който се превръща в култ сред тинейджърите и съживява кариерата на Уес Крейвън. Става дума за Ghostface, част от поредицата „Писък„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!