Начало / Герои / Чарлз Лий Рей (Charles Lee Ray) – Чъки (Chucky)
Чарлс Лий Рей - Чъки основно изображение

Чарлз Лий Рей (Charles Lee Ray) – Чъки (Chucky)

Време е за нова Хорър икона и рубриката ни Герои. Тази седмица сме избрали за Вас Чарлз Лий Рей. Едва ли името, изречено по този начин, Ви говори много. Той обаче е по-познат под прозвището Чъки и образа си на зловеща кукла-убиец. Позволете да го представим.

Кой е Чарлз Лий Рей?

Чарлз Лий Рей е от онзи тип хора, който ще подминете с пренебрежение на улицата. От типа хора, чийто вид ще Ви отблъсне и отврати, знаейки дълбоко в себе си, че нещо не е наред с тях. Той е убиец, крадец… отрепка от най-висока класа. Но също така обича да практикува вуду ритуали. Поредицата, в която той се подвизава, се нарича “Child’s Play” и първата от шестте части (до момента) се появява през 1988-ма година, дело на режисьора Том Холанд (“Fright Night”). Самият Рей обаче като човешко превъплъщение има много малка роля. Още в самото начало на първия филм той бива смъртоносно ранен от полицията и успява да прехвърли садистичната си душа в тялото на малка кукла-играчка за момченца. Сами се досещате, че след това прави всичко възможно да се завърне обратно в света като нормално човешко същество.

Именно от тук идва и седмата хорър икона в поредицата – Чъки. Това, както споменахме по-горе, е кукла, която има за цел да забавлява децата. Точно тази кукла обаче е всичко друго, но не и забавна. Особено когато погне детето Ви с кухненския нож. Идеята е ясна – Рей е затворен в тялото на куклата и иска да се прехвърли отново в човешко. Разбира се, времето му е ограничено, а и има условия, които трябва да спазва. В последвалите части основната фабула се запазва – просто собствениците, през които Чъки минава, са различни. Все пак в четвъртата той се сдобива със съпруга (под формата на женска кукла, озвучена от гласовитата Дженифър Тили), а в петата и с дете (дори не искаме да знаем как така две кукли успяват да си направят бебе, но… да не задълбаваме в подробностите).

Независимо от различните идеи на сценаристите, Чъки, в основата си, си остава малка и садистична кукла, която обича да убива и ще премахва всеки, който разкрие тайната му и се прави на смел.

Гласът зад кадър

Името, което превръща образа на парчето пластмаса в иконата, която е, се нарича Брад Дуриф. Поради някаква причина външният му вид винаги се асоциира с мазен и гаден червей, който е готов да направи всичко, за да угоди на господарите си. А гласът му… гласът му много точно подкрепя тази визия. Тембърът и ниският фалцет са толкова специфични, че веднъж ако ги чуете, никога няма да ги сбъркате. Реалната поява на актьора е само в първата част, в самото начало, докато прехвърли душата си в куклата. В последвалите продължения той дава единствено гласа си, но това е повече от достатъчно. Именно той превръща Чъки в истинско зло, благодарение на блестящото си озвучаване и маниакален смях.

Малката кукла се е превърнала във феномен в поп-културата от последните десетилетия. Подобно на много от другите „герои“, Чъки е плод на пародиране, копиране, имитиране и рефериране в десетки, дори стотици продукции от цял свят.

През тази година се очаква нова, седма част – “Cult of Chucky”, която чакаме с голям интерес и която отново ще бъде дело на създателя на поредицата Дон Манчини.

За финал Ви оставяме с десет от най-добрите убийства на малкия пакостник.

Следващата седмица очаквайте среща с една персонификация на злото. Един символ, който се превръща в култ сред тинейджърите и съживява кариерата на Уес Крейвън. Става дума за Ghostface, част от поредицата „Писък„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Димитър Копарански