Bluetooth 5

Bluetooth 5 идва с по-висока скорост, обхват и фокус върху IoT

Bluetooth 5 осигурява 2 пъти по-бърза скорост, 4 пъти по-голям обхват и 8 пъти повече капацитет на съобщенията

Специалната група по интереси в Bluetooth технологията SIG (Bluetooth Special Interest Group) даде зелена светлина на последния Bluetooth 5. Новата спецификация обещава някои доста кардинални подобрения в производителността спрямо своя предшественик.

Bluetooth SIG е глобална общност от над 30 000 фирми. Те работят за обединение и хармонизиране на иновациите. Чрез колективно творчество и споделени технически стандарти, Bluetooth опростява, обезпечават и обогатява технологичния опит на потребителите по целия свят.

Най-новата версия на масовата безжична технология следва да предлага два пъти по-бърза скорост, четири пъти по-голям обхват и 8 пъти по-голям капацитет по отношения на съобщенията в мрежата. Горните въведения целят да увеличат сериозно влиянието на Bluetooth. Идеята е да се наложи в проектите за свързан дом. Актуализацията на стандарта включва и редица поправки. Te ще ограничат смущенията, предизвикани от сблъсък между различни безжични техологии.

Bluetooth, слушалки и жакове

Като че ли разработчиците на Bluetooh 5 не са успели да обърнат достатъчно внимание на аудиото. За момента то остава встрани от основния им фокус. Решението им е изненадващо, при положение че множество потребители си служат с Bluetooth слушалки, докато използват своите смартфони. Недоумението у клиентите се увеличава и поради друга причина. Все повече се говори за края на ерата на жаковете, които в близките години ще бъдат заменени изцяло от технологията Bluetooth. Според официално съобщение безжичният стандарт  продължава да превзема нишите, свързани с технологичния прогрес, а от там неминуемо и с IoT.

“Със стартирането на версия 5, Bluetooth технологията продължава да се развива, за да отговори на нуждите на индустрията. Световният безжичен стандарт предлага проста и сигурна свързаност. С обхват, увеличен 4 пъти, двойно по-висока скорост и капацитет на съобщенията, увеличен 8 пъти, подобренията на Bluetooth 5 се фокусират върху увеличаването на функционалността на Bluetooth за Internet of Things (IoT). Тези характеристики, заедно с подобрената оперативна съвместимост и заедно с други безжични технологии, продължават да помагат за надграждането на Интернет на нещата. По този начин се установява просто и лесно взаимодействие за по-голямата част от свързаните около нас устройства.“

Организацията твърди, че още в следващите два до шест месеца се очаква да видим влезли в продажба устройства, които работят с безжичния Bluetooth 5.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg