Asus Prime Utopia – бъдещето на дънните платки?

Computex 2019 – онова вълшебно време от годината, в което можем да се насладим на технологичния еквивалент на филмите за възрастни. На този етап Asus Prime Utopia е само прототипна дънна платка, която не знаем дали и кога ще бъде на пазара. Компанията празнува 30-ата си годишнина тази година и това е нейната визия за бъдещето на дънните платки. Обещаваме ви, че концепцията е уникална, така че четете надолу, за да разберете повече!

Asus Prime Utopia – добре дошли в бъдещето

Фронтален изглед на Asus Utopia Prime. Източник: edgeup.asus.com
Фронтален изглед. Източник: edgeup.asus.com

Можете да видите видеото на PCWorld (в началото на статията), в което говорят за този нестандартен прототип, както и кадри, показващи прототипа в действие. Накратко, имате разместени позиции за някои компоненти, което е направено с цел оптимизиране на обичайния дизайн. Освен това можете да видите и 7-инчовия сензорен екран, който ви дава възможност за контрол на системата с едно докосване! В какви времена ще живеем само, ако Asus пусне този продукт на пазара…

Радикални избори

Заден изглед. Източник: edgeup.asus.com
Заден изглед. Източник: edgeup.asus.com

На първо място, можете да намерите разширителни слотове, поставени отстрани. Това най-вероятно е направено с цел  по-добро управление на топлината, идваща от видеокартата, чиято позиция също е променена. С новото място за слота ѝ инженерите от Asus очакват и по-висока стабилност на целия слот. Ще откриете 4 броя M.2 слотове, които са покрити със собствени системи за пасивно охлаждане.

Модуларни входно-изходни устройства също намират своето място сред дългия списък с нововъведения. USB или Ethernet портовете могат да бъдат размествани по избор на потребителя! Ако това не ви помогне с разбърканите кабели зад компютъра, не знаем какво би могло.

Модуларната I/O система на Asus Prime Utopia. Източник: edgeup.asus.com
Модуларната I/O система на Asus Prime Utopia. Източник: edgeup.asus.com

 

Също така Asus са разработили собствена технология за индивидуално управление на до 4 вентилатора. Наричат я Hydra Fans и както вече казахме, дава възможност за индивидуалното управление на скоростта на до 4 вентилатора. От компанията съобщиха, че вече работят с водещите в тази сфера на индустрията по създаването на съвместими вентилатори.

7-инчовият екран

OLED екрана на Asus Prime Utopia. Източник: edgeup.asus.com
OLED екрана на Asus Prime Utopia. Източник: edgeup.asus.com

Да, в ерата на екраните сме. Смартфоните имат екрани, лаптопите и компютрите имат екрани, проекторите стават все по-малки и лесни за пренасяне, ако случайно се озовете на място без екран. Има дори перални и хладилници с екрани. Ами, честито! Очакваме и дънни платки с екрани.

Този екран е различен обаче. Той може да работи в директен контакт с дънна платка или чрез Wi-Fi. Последното ви дава възможност да го поставите някъде на бюрото си. Защо? За да можете невротично да следвате показанията на всеки сензор от дънната ви платка, разбира се! О, да – също така можете да изключвате цялата система с едно докосване на светещо парче технология от бъдещето.

Какво значи това за индустрията?

Накратко? Към момента – точно нищо. Все пак този прототип е едно малко инженерно чудо, чиито функции са недосегаеми от гледна точка на която и да било дънна платка от настоящето. В момента няма нито едно ATX дъно, което да събира толкова възможности на квадратен сантиметър. Трудно е да се каже дали това ще се превърне в новия стандарт за дънни платки, но никой не може да отрече, че това е едно секси парче хардуер!

А вие какво мислите за Asus Prime Utopia? Харесва ли ви, или ви изглежда излишно? Ще се радваме да разберем какво мислите в коментарите долу или във Фейсбук групата ни!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.