Акциите на NVIDIA

Акциите на NVIDIA отбелязват пореден спад

С отмирането на майнинга и незадоволителните RTX карти, акциите на Nvidia претърпяха пореден спад в четвъртък. Компанията обяви по-добри доходи от очакваните, но това се случи след като на няколко пъти бяха смекчавали прогнозите си. Технологичният гигант отново снижи очакванията си за следващото тримесечие и по този начин затвърди, че тригодишният им бум на стоковия пазар вече отшумява.

Акциите на NvidiaЕто каква е финансовата равносметка за проследявания период:

  • Общи приходи от $3,1 млрд. срещу очаквания на Уолстрийт от $2,91 млрд.
  • Приходи за акция от $1,78 срещу очаквания на Уолстрийт от $1,57

Гледайки стриктно цифрите, може да се заблудите от доброто представяне на компанията, но от доклада става ясно, че приходите на Nvidia са занижени с 5% в сравнение със същия период от миналата година. Това прави трето поредно незадоловително тримесечие. Анализатори твърдят, че това се дължи на гейминг сегмента, който е претърпял 6%  спад на годишна база. В превод, това означава $1.66 млрд. от приходите на компанията за тримесечието.

Както казахме в началото, има три фактора, които са взаимосвързани и донякъде предричаха тези финансови резултати за компанията:

  • майнинга с графични карти беше изместен от ASIC устройства
  • NVIDIA смекчиха финансовите очаквания веднага след това и още веднъж преди пускането на RTX картите си
  • RTX картите не бяха приети достатъчно добре, особено в сравнение с миналото поколение – Pascal

Като черешка на върха на тортата, сървърният бизнес на Nvidia е генерирал $726 млн. при очаквания от $754,2 млн. За да се пребори с всичко това, компанията обяви нова серия графични карти – GeForce Super, както и нов продукт, оптимизиран за работа с Azure Data Box Edge, който е собственост на Microsoft.

Какво е бъдещето на компанията?

RTX е тук - изображение в статия за Акциите на NVIDIA
RTX е тук… но дали това е достатъчно? Изображение: nvidia.com

Новите очаквания към Nvidia са достигането на $2,95 млрд., но дори и тази сума е под очакванията на Уолстрийт от $3,06 млрд. В отговор на това, компанията споделя очакванията си за съществен ръст в пазарите на сървъри и бази данни. Важно е да се отбележи, че в новия прогнозен доклад не е включено придобиването на Mellanox, което струвашена Nvidia $6,9 млрд.

Очаквайте компанията да продължи да се развива добре и да се радва на здравословен (макар и по-малък от очаквания допреди броени месеци) ръст. Въпреки това, нe се оставяйте печалбите да Ви заблудят. Компанията не е в правилната си треактория от продуктова гледна точка от години насам. Това значи, че единствените инструменти, с които разполага на продуктовия пазар, са финансови (т.е. снижаване на цените).

Запознатите с историята на компанията знаят, че Volta архитектурата се очакваше жадно от всички анализатори още от 2015 г., но още с пристигането си показа редица проблеми и беше изоставена. RTX картите на Nvidia все още не могат да спечелят сърцата на консуматорите, което оставя отворени врати за догонване от страна на AMD. Имайки предвид последните години от страна на RTG, Nvidia може би виждат липсата на конкуренция и смятат технологичните си предимства за достатъчни… Времето ще покаже дали са били прави. Дотогава – присъединете се към Технологичното общество на България за повече интересни новини и факти и света на технологиите.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.