Без промяна на default браузера в Windows 10s

Windows 10s няма да позволява смяна на default браузера

Голям технологичен форум, организиран от Майкрософт, бе проведен в Ню Йорк на 02.05.2017. Компютърният гигант традиционно представя в града новите си софтуерни и хардуерни решения. Както се и очакваше, на събитието бе показана новата версия на Windows 10: Windows 10s. Операционната система се разглежда като отговор на Chrome OS, разработен от Google. По време на демонстрацията бяха показани нейните възможности за работа с периферни и други устройства, сходни с тези на предшественика ѝ Windows 10.

Тери Майерсън, изпълнителен вицепрезидент на „Майкрософт“, увери, че Windows 10s ще поддържа всички браузъри от Windows Store. От една страна, това напълно отговаря на истината. От друга обаче, става ясно, че компанията ще ограничи потребителите в смяната на текущия браузър в новата ОС.

В FAQ секцията за Windows 10s от „Майкрософт“ признават, че „вие имате възможност да си свалите друг наличен в Windows Store браузър, но Microsoft Edge ще остане по подразбиране, ако решите да отворите .html файл“. На практика това означава, че всеки кликнат в имейл или приложение линк ще се отвори в Microsoft Edge, дори и да имате желание да ползвате друг браузър. Все още не е ясно дали Google ще позволят Chromе да е достъпен в Windows Store. Дори и да се случи, това ще е безсмислена стъпка, поради ограничението да бъде избран нов браузър, наложено в Windows 10s.

Търсене в интернет с Windows 10s

Също така от „Майкросфт“ са решили да ограничат функционалността на собствения си браузър Edge. Заложената в него и в Internet Explorer машина за търсене ще е Bing. По неизвестни засега причини, производителят не позволява това да бъде променяно и няма да можете да сложите Google (или други) като машина за търсене по подразбиране. Тази липса на избор не е нещо, с което потребителите са свикнали. Ще бъде интересна реакцията на „Майкрософт“ след първите мнения и коментари от ползващите новата ОС.

Следващото събитие на Майкрософт ще бъде на 23 май в Шанхай, където те ще разкрият своите идеи за бъдещето. Ще видим ли там още инфорация за Windows 10s?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Веско Тодоров