Cortana Windows 10

В обновения Windows 10 Cortana пуска музика и изключва компютъра

Cortana е звездата на изградения нов Windows 10 Insider Preview. Microsoft споделя, че гласовият контрол на компютъра е едно от най-силните желания на компанията.

Асистентът с човешки глас може да разбере коя песен звучи в момента

Изкуственият интелект на технологичния гигант Cortana е интелигентен личен асистент, демонстриран за първи път на 2 април 2014 година. Той бе разработен като ключова съставна част от операционните системи на бъдещето, които ще излязат от компанията.

Последната актуализация позволява изключване, рестартиране, заключване или заспиване на системата с помощта на гласовия асистент. Можете да използвате и естествен език, за да слушате музика на две от приложенията (iHeartRadio и Tuneln). Трябва само да кажете например “Пусни Drake на iHeartRadio”. След като музиката засвири, можете отново да използвате гласа си, за да управлявате възпроизвеждането и нивото на звука.

Хей, Cortana!

Ако направите заявка за песен или жанр, без да уточнявате кое приложение искате да използвате, системата ще си спомни последното приложение, на което сте слушали музика. Интересните нововъведения не свършват тук. Асистентът ви помага да намерите името на всяка песен, която върви на изброените две приложения. Командата за това е повече от проста: „Хей, Cortana, коя песен звучи в момента?“. Накрая, когато кажете „Хей, Cortana!“, когато компютърът не е заключен, но не е бил използван в последните 10 секунди, приложението ще отвори нов прозорец с информация за времето или друга – според настройките, които сте задали.

Актуализацията включва и поддръжка на повече от 19 игри на цял екран чрез Windows Game Bar (включително Battlefield 1, Fallout 4 и Dark Souls III). Ще получите и нови Windows Ink разширения, нов Windows Defender на таблото, допълнителни функции на обновения Narrator, повече Windows Update опции и нов rendering tech за универсални Windows приложения (UWP). Ако сте на Insider Track, можете да ги получите и директно.

Както обикновено, препоръчваме да сте внимателни с beta версиите, заради бъговете, които често се откриват в тях.

Любопитен факт, който Microsoft обяви преди няколко дни, е, че ще вгради Cortana във всеки домашен уред, който използва операционната система на компанията и има дисплей.

И все пак, Microsoft отново не са първи

Apple пак са едни гърди напред – не само че първи представиха асистента с изкуствен интелект Siri още през октомври 2011 г., но и при пускането на последния ъпдейт на операционната система – macOS Sierra, интегрираха Сири за десктоп машини.

Междувременно Фейсбук също работи активно по изкуствен интелект, който най-вероятно ще видим като асистентa М в приложението за чат на социалната мрежа.

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg