Интелигентен автомобил
Снимка: mikejr1.es

Ще успеят ли SAP, Seat и Samsung да сътворят интелигентен автомобил на бъдещето

SAP, Seat и Samsung обявиха, че работят върху „интелигентен автомобил“

Seat и Samsung разработват съвместно интелигентен автомобил. Това заяви SAP в Барселона по време на конгреса за мобилни технологии, който събра вниманието на целия свят тази година.

На Световния конгрес бе представена идеята за автомобил на бъдещето. Концепцията, която определено заслужава внимание, предлага комбиниране на автомобил и смартфон, посредством приложение.

В сътрудничеството между двете автомобилни компании, чието начало бе сложено миналата година, сега се включва и софтуерната компания SAP, чийто бизнес е в областта на приложенията и бизнес мрежите.

Благодарение на това интересно партньорство ще бъдат изработени автомобили с полезни и модерни технологии, като, разбира се, както сами се досещате, софтуерът в тях тепърва ще става все по-интересен. Засега има информация за приложение, чрез което водачът на автомобила ще може да резервира и заплаща паркомясто. Използването на пръстов отпечатък също ще бъде част от автомобилния софтуер.

Идеята, която прави силно впечатление, е тази за дигиталния ключ.

Чрез нея смартфонът на водача се превръща в автомобилен ключ. Чрез своя телефон шофьорът ще има възможността да пуска и настройва климатика от разстояние, както и да затваря и отваря прозорците. Разбира се, най-интересното остава за накрая.

Идеята, която буди удивление у потребителите, е тази за прехвърлянето на права за управлението на автомобил през смартфона. Т.е. собственикът на автомобила ще може да разрешава на други хора да управляват неговия автомобил, като не е нужно двамата водачи да са заедно или да имат пряк контакт – разстоянието няма да има никакво значение. Разбира се, за въпросното прехвърляне е осигурена нужната сигурност, а за действието на дубликата на ключа може да се сложи времево ограничение – изтече ли срокът, автомобилът спира да се подчинява.

С цел икономия на гориво, съществуват идеи за в бъдеще да се сложат и специални софтуерни ограничения на скоростта.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg