OpenFest 2021 основна снимка

OpenFest 2021 – Българската конференция за свободен софтуер и отворен код

В разгара на лятото, на 14 и 15 август, София ще посрещне 19-то издание на събитието за отворена култура и свободен софтуер – OpenFest 2021. Конференцията  ще се проведе тази година в Маймунарника, Борисова градина. Началото е в 10:00 ч. в събота, а програмата продължава с лекционна и дискусионна част до 19:30 ч. И в двата дни са организирани неформални коктейли за среща и общуване между посетителите. Вход свободен, ще се съблюдава максималния капацитет на откритото пространство.

За OpenFest 2021

OpenFest е известен като първото родно събитие по теми като open source, open hardware, open data, свободен и безплатен софтуер. На този единствен по рода си форум се срещат както ИТ специалисти, така и активисти, представители на академичните среди и независими консултанти. Възрастово ограничение няма, а предвид мястото на провеждане събитието тази година ще е по-достъпно от всякога и за родители с деца.

Програма на събитието

Гости на събитието OpenFest 2021 ще бъдат представители на Държавната Агенция за Електронно Управление, които ще запознаят всички със състоянието на инициативите за отворени данни по силата на европейското законодателство и как те са внедрени в България. Родна разработка на медицински уред – личен ЕКГ монитор – създаден въз основа на отворен хардуер и софтуер, ще представи Петко Маринов. Основателят на първото споделено работно пространство в Банско, Matthias Zeitler ще сподели виждания за устойчивостта във времето на проекти с отворен код. Борислав Михайлов и Харалан Добрев ще разкажат за провеждането и предизвикателствата пред проекта “Ти Броиш”, който е създаден с технологии с отворен код и проведен в духа на съвместна работа.

След програмата в съботната вечер ще има прожекция на кратки филми и запознаване с дигитално видео изкуство под звуците на фънк и джаз диджей сетове. В неделя вечер, след края на програмата, следва и официално закриване на събитието, за настроението на което ще се погрижи група Дандорендо. Пълната програма на OpenFest 2021 за двата дни вече е известна и може да се види на адрес openfest.org/program.

“Предвид усложнената ситуация в момента, ние смятаме, че Борисова градина е най-подходящото място за среща, макар и нетипично за технологични конференции”, споделят организаторите. Клуб “Маймунарника” предлага естествена сянка и студени напитки, а с оглед лятното време организаторите с подкрепата на Pure Water ще предоставят безплатна питейна вода за всички посетители. Първите триста посетители всяка сутрин ще получат и комплимент – безплатна напитка кафе от бара.

Желаещите, които не могат да посетят събитието, ще могат да гледат на живо в интернет лекциите през страницата на OpenFest – https://fb.watch/7nhOdVTbJp/

За излъчването, както и обезпечаването на конференцията, се грижи екип от доброволци.

OpenFest 2021 постер

За да сте винаги в час с най-полезните и най-интересните събития в областта на маркетинга, технологиите и софтуера, заповядайте в нашата група във Фейсбук – Технологични събития.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.