Заглавна картинка на статията "WikiLeaks разкрива как ЦРУ хаква продукти на Apple"

WikiLeaks разкрива как ЦРУ хаква продукти на Apple

В продължение на доста години ЦРУ разработва методи за хакване на Apple продукти. Благодарение на WikiLeaks тези методи и инструменти са вече публични. Вчера сайтът публикува нов набор от документи, озаглавени „Dark Matter“ (Тъмна материя). Това се смята за част от серията Vault 7 публикации, разкриващи хакерски опити на ЦРУ. Този специфичен документ се фокусира върху опитите на агенцията да се промъкне през защитите на компютрите MacBook и телефоните iPhone.

Какво съдържат WikiLeaks документите?

Повечето документи са на седем или повече години. Това ги прави доста остарели в сравнение със съвременните продукти. Все пак служат за доказателство за неимоверните усилия на агенцията да експлоатира всяка слабост в продуктите на Apple. Инструмент на име „Sonic Screwdriver“ (Звукова отвертка) е бил използван в компютрите MacBook през USB и Thunderbolt входовете, когато ЦРУ е имало физически достъп до устройството. Други подобни инструменти са били имплементирани във фърмуера на уредите. По този начин те били почти неоткриваеми със стандартните съдебни техники.

WikiLeaks показва, че от ЦРУ са се затруднили доста с по-старите версии на iPhone. Програма, наречена „beacon“ (фар), се е инсталирала на прихванати телефони още преди покупката.

Взимайки предвид старостта на тези пукнатини в сигурността на устройствата, надали някоя от тези програми ще има успех в днешно време срещу новите устройства. Все пак е много вероятно ЦРУ да е разработило нови, по-добри методи за достъп до тях и да се използват активно. WikiLeaks обеща да съобщи за всички слабости в сигурността на устройствата на техните производители.

Засега Apple отказва да преговаря с WikiLeaks относно получаването на подобни слабости. От компанията заявиха, че днешните им продукти не са податливи на подобни атаки. Предлагаме ви пълното изявление на Apple:

Напълно оценихме и прегледахме подадената информация от WikiLeaks. Базирано на нашите първоначални анализи, предполагаемите слабости в iPhone са се отнасяли само до модела iPhone 3G и са били поправени през 2009 година с пускането на iPhone 3GS. В допълнение, оценката и анализът ни показаха, че слабостите в Mac продуктите са били поправени и заличени във всички модели след 2013 година.

Не сме преговаряли с WikiLeaks за никаква информация. Изпратили сме инструкции за подаване на каквато и да било информация през обичайните ни канали. До този момент не сме получили никаква информация от тях, която не е публично достояние. Ние сме неуморими защитници на личните данни и сигурността на нашите клиенти, но няма да работим с организации, които заплашват и застрашават нашите потребители.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.