Бот в Telegram продава данните на Facebook потребители Заглаво изображение

Бот в Telegram продава данните на Facebook потребители

Някой се е сдобил с база данни, пълна с телефонни номера на потребители на Facebook, и сега продава тези данни с помощта на бот в Telegram, съобщава Motherboard. Човекът, който управлява бота, твърди, че разполага с информацията на 533 милиона потребители. Уязвимостта на Facebook, позволила теча, е била поправена през 2019 година.

За да намериш полезни данни, вкарани в бази данни, най-често трябва да притежаваш прилични технически умения. Важно е и да има взаимодействие между лицето, което притежава базата данни и лицето, което опитва да извлече информация от тях. Все пак, „собственикът“ на базата данни няма просто така да даде другиму ценни данни. Създаването на бот на Telegram решава тези проблеми.

Преди няколко дни потребител създава особен бот на Telegram. С негова помощ, и срещу ниска такса, потребители могат да намерят телефонните номера на голяма част от акаунтите във Facebook.

Как се купува информация от този бот в Telegram

Ако някой разполага с потребителски идентификатор на потребител във Facebook, той може да намери телефонния номер на този човек. Ако има телефонния номер на някого, може да намери потребителския му идентификатор във Facebook. Получаването на достъп до информацията струва 1 кредит – около $20. На едно 10 000 кредита се продават за 10 000 долара.

Скрийншотове, публикувани в Gal, сочат, че ботът работи поне от 12 януари 2021. Данните, до които виртуалният агент предоставя достъп са от 2019 г. До този момент няма информация дали от Motherboard или специалисти по сигурността са се свързали с Telegram с цел сваляне на бота. Дори да го свалят, данните все още са в мрежата и могат да се появят отново.

Припомняме, че миналата година British Airways бе глобена с 20 млн британски паунда заради хакерска атака от 2018 г, при която изтекоха лични данни на пътници и служители на компанията. Първоначално на въздушния превозвач бе наложена глоба от 183 млн паунда, но впоследствие тя бе намалена до горепосочения размер. Друга самолетна компания – Cathay Pacific бе глобена с 500 000 британски лири заради изтичане на данните на 9.5 милиона души. Е, Марк ще трябва да си сипе доооста студена вода.

Ако желаете да коментираме темата, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg