Колектор на вода
Изображение: MIT

Соларно устройство извлича вода дори от сух въздух

Малка кутия произвежда прясна вода, използвайки само слънчева светлина. Може ли това да помогне за разрешаването на глобалната водна криза?

Учени от Масачузетския технологичен институт и Калифорнийския университет в Бъркли са създали прототип, който събира вода дори от сух въздух. Устройството се нуждае единствено от влажност на въздуха поне 20 – 30 процента.

Професор Омар Яги, един от водещите учени по проекта, нарича водния колектор „персонализирана вода“. В бъдеще той предвижда водата да не идва по изградената в момента инфраструктурна мрежа, а да се създава във всеки дом, за нуждите на всяко отделно домакинство.

Яги е професор по химия от университета в Бъркли. Той е изобретил ключовия елемент в това устройство – метално-органични рамки (metal-organic frameworks, или MOF). MOF-овете са съединения, създадени чрез комбиниране на метали с органични молекули. Получените материали могат да бъдат силно хигроскопични, което ги прави идеални за съхранение на течности и газове. До момента са създадени над 20 000 различни МОФ-ове, които имат разнообразни приложения. Един от тях може да засмуква въглероден диоксид. Приложението му е главно в автомобилите и производствените предприятия, които отделят огромни количества от вредния парников газ.

Яги и неговият екип в Бъркли създават специален МОФ, който се свързва с вода

След това те влизат в контакт с машинния инженер Евелин Уанг от Технологичния институт в Масачузетс. Целта им е да изградят заедно устройство, което извлича вода от въздуха.

„Комбайнът“ е творение на Уанг и нейните студенти. За 12 часа може да засмуче  до 2.8 литра от животворната течност с малко под килограм МОФ. Устройството е пасивно, което означава, че не трябва да се включва в електрическата мрежа. Работи с енергията на Слънцето, като дори не му е необходима силна слънчева светлина, за да функционира.

Способността му да работи в условията на ниска влажност (под 40% влажност въздухът се смята за сух) може да представлява огромен пробив. Водният колектор може да осигури питейна вода на местата, където хората отчаяно се нуждаят от нея. Сегашният МОФ може да поеме вода до 20% от теглото си, а бъдещите – до 40 и повече процента.

Липсата на прясна вода е глобален проблем. Последните проучвания показват, че 4 милиарда души (две трети от населението на Земята) изпитват остър недостиг на вода най-малко един месец в годината. Половин милиард души не разполагат с достатъчно вода през цялата година. Изменението на климата може да направи условията за живот още по-екстремни.

Вероятно някъде в близкото бъдеще всяко едно домакинство ще разполага с този уред за събиране на вода. Можем само да се надяваме, че дъждовете ще завалят, както преди, и сушата, която изпитваме в момента, ще си отиде.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg