Изобретение за пречистване на вода с помощта на бактерии

Университетът в Британска Колумбия разработи система за пречистване на вода, използвайки бактерии за целта. Тя се тества в западен Ванкувър, преди да бъде инсталирана в отдалечени местности в Канада и по света.

Резервоарът се състои от влакнести мембрани, които задържат замърсителите – пръст, органични частици, бактерии и вируси, като позволяват на водата да преминава свободно. Колония от полезни бактерии, т.нар. биофилм, функционира като защита на втора линия, разграждайки замърсителите.

„Мембранната обработка може да премахне 99,9% от замърсителите и това я прави подходяща за производството на питейна вода“, казва ръководителят на проекта Пиер Беруби. професорът по строително инженерство в Университета в Британска Колумбия разработва системата с помощта на федерално финансираната изследователска организация IC-IMPACTS.

Мембранната обработка на водата е позната отдавна, но Беруби казва, че модификациите, разработени от неговия екип, описани наскоро в списание Water Research, осигуряват още по-ефективно решение.

Системата използва бактерии вместо химикали и така спестява време и пари

„Нашата система е първата, която използва гравитацията, за да отстранява замърсителите, иначе натрупващи се и задръстващи мембраната. Поддържа се лесно и е също толкова ефективна, колкото и конвеционалните системи, изискващи химикали и сложни механични системи, които да поддържат мембраните чисти – казва Беруби. – Биофилмът също помага, като изяжда значителна част от замърсителите. Само трябва да отваряте и затваряте няколко клапи на всеки 24 часа, за да „повдигнете“ водата и след това просто оставяте гравитацията и биологията да си свършат работата. Това спестява много време и пари, докато продължава жизненият цикъл на системата.“

Системата е проектирана да се използва на всяко място по света, където има недостиг на питейна вода

Западен Ванкувър е избран за тестовете заради близостта си до университета, но крайната цел е да се инсталират такива системи на места, където питейната вода е труднодостъпна.

„За милиони хора по света достъпът до чиста вода е истинско предизвикателство. Нашата цел е да разработим модел за евтино и ефективно пречистване на водата и да помогнем на местните сами да изградят, управляват и дори да разширяват своите пречиствателни станции.“, допълва Беруби.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.