ядрени опити

САЩ пуснаха невиждани досега записи от ядрените си опити в YouTube

Между 1945 г. и 1962 г. Съединените американски щати провеждат над 200 ядрени опита високо в атмосферата, за да изучат свойствата на ядреното оръжие. Ужасните кадри са заснети от всевъзможни ъгли и разстояния, а филмите – около 10 000 на брой, са прибрани на сигурно място в трезори, разпръснати из цялата страна.

Сега, за първи път, около 4 200 от тези филми са сканирани, а 750 са разсекретени от американското правителство. Може да гледате 60-ина от тях в Youtube. Някои са цветни, други – черно-бели, и всички носят странните имена на строго секретните мисии, като например: Операция „Чайник“, Операция „Отвес“ и Операция „Сухар“.

Филмите се дигитализират и анализират отново, за да не се изгуби ценната информация

Проектът се ръководи от националната лаботатория Лорънс Ливърмор (Lawrence Livermore National Laboratory) и по-конкретно от учения Грег Спригс – физик, специалист по ядрените оръжия. Спригс се надява да запази филмите, за да може да ги анализира отново и да измъкне всяко възможно парченце информация от тях. Много неща все още не са известни за ядрените взривове във високата атмосфера, а понастоящем те са забранени от Договора за всеобща забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). Чрез официалното публикуване на филмите и анализирането им ученият се стреми да помогне на бъдещите физици да научат повече за ядрените оръжия.

Операция „Сухар“

„Нямаме никакви нови експериментални данни от съвременни ядрени взривове в атмосферата“, казва Спригс във видео, свързано с проекта. „Всички данни, които имаме, са от стари опити, което прави нещата малко по-сложни.“

Досега Спригс е анализирал отново около 400-500 филма в рамките на последните пет години. Те трябва да бъдат дигитализирани бързо, тъй като са записани на стари ленти от целулозен ацетат, който се разпада с времето. „Когато отворите кутиите, вътре мирише на оцет“, казва той в едно от изявленията си. „Знаем, че тези ленти са на границата да се разпаднат, след което ще станат напълно неизползваеми.“

Разсекретяването на филмите е сложна задача, свързана с много бюрокрация

„Разсекретяването на филмите е огромна бюрократична задача“, пише Сара Жанг в сайта Wired. За всеки филм Спригс трябва да попълни отделен формуляр, който отива за одобрение в Департамента по енергетика. „Информацията за ядрените опити отдавна е известна, така че няма смисъл да крием филмите“, казва Спригс за Wired. „Просто разсекретяването отнема много време.“ Благодарение на Спригс и отделеното от него време сега може да се порадваме на тези експлозивни кадри.

Операция „Чайник“

Операция „Отвес“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.