Учени разработват метод за качване на знания в човешкия мозък
Изображение: techviral.com/

Учени разработват метод за качване на знания в човешкия мозък

Учени от лабораторията по информационни и системни науки HRL са разработили техника за „качване“ на знания в мозъка стил „Матрицата“.

Представяли ли сте си някога какъв щеше да бъде светът, ако не бе нужно да правим усилия, за да научаваме нови умения или познания? Какво ли щеше да бъде, ако уменията се „качваха“ директно в мозъка, за да ни научат да управляваме автомобил, самолет, космически кораб?

Животът би бил много по-лесен. Вече сме виждали как нови технологии и програми се качват в робот, за да го научат на нови умения. Дали бихме искали да се възползваме от това и ние? Разбира се! И още как!
Учени са намерили начин да вкарат информация в мозъка на всеки човек. Процедурата никак не е била сложна – по-лесна от заспиване. Учените от HRL в Калифорния са направили разработки, свързани със стимулиране на мозъка със слаб електрически ток. Целта е била да модулират начина, по който човек учи сложни, реални умения.

Какво преставлява този метод

Доктор Matthew Philips, ръководител на екипа, използва техника за невростимулация, известна като TDCS (Транскраниална стимулация с прав ток). Целта й е да възбуди онези области в мозъка, които са отговорни за обучението и запаметяването. TDCS е неинвазивна и безболезнена техника, която използва постоянен слаб ток, за да възбуди специфични области от мозъка.

Д-р Phillips обяснява: „Нашата система е една от първите по рода си. Тя представлява система за мозъчна стимулация. Звучи като научно-фантастичен филм, но разработката й лежи върху сериозна научна основа.
Конкретната задача, която си поставихме, бе пилотиране на самолет. Тя изисква взаимодействие едновременно на познавателна и моторна работа. Когато се научите на нещо, мозъкът физически се променя. В него се правят нови връзки, които заякват при процес на „невропластичност“.
Оказва се, че някои функции на мозъка като реч и памет се намират в специфични региони с размера на кутре.“

Докторът допълва: „Ние успяхме да обучим група индивиди. Методът се извършва чрез физически контакт с кожата на главата. За целта се използва шапка, намазана с проводим гел.

Откривайки все повече за оптимизацията, персонализацията и стимулацията на мозъка, можем да направим предположения, че скоро тези технологии ще станат рутина в учебните среди.

Мозъчната стимулация има приложение при шофьорските курсове, подготовката за SAT и при изучаване на чужди езици, завършва доктор Phillips.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg