Автономните автомобили на Uber

Uber мести автономните автомобили в Аризона

Автономните автомобили са натоварени върху автономни камиони

Uber мести автопарка си с автономните автомобили от Сан Франциско в Аризона. Компанията смята, че там ще разчита на подкрепата на губернатора на Аризона Doug Ducey. Колите бяха натоварени на автовози – камиони на Uber, оборудвани с възможност за самостоятелно шофиране. Смята се обаче, че тази опция не е била използвана на територията на Аризона.

Аризона отваря широки обятия и пътища за автономните автомобили

„Нашите коли тръгнаха към Аризона тази сутрин, натоварени на камион“, заяви говорителят на Uber в имейл до американско издание. „Планирали сме да обновим и допълним автопилота ни в следващите няколко седмици. Развълнувани сме от факта, че ще имаме подкрепата на губернатора Ducey.”

Този ход на Uber идва след като Калифорнийският отдел за моторни превозни средства California DMV отмени регистрацията на 16 автомобила, за които компанията отказа да кандидатства за разрешителни за тестове на автономни автомобили.

„Аризона приветства с широко отворени обятия и пътища автономните превозни средства“, заяви губернаторът в изявление. „Докато Калифорния се чуди как да забрани иновациите чрез бюрокрацията си, дълг на Аризона е да проправи път за новите технологии и предприятия“. Аризона се гордее с желанието си да се отвори към бизнеса. Калифорния може и да не ви иска, но ние ви искаме“, пише Ducey.

Драмата между Uber и Калифорнийския отдел за МПС продължи малко повече от седмица. Точно тогава компанията стартира своята пилотна автономна програма за споделено возене в Сан Франциско. Това се случи миналата сряда. Uber усети, че законодателството на Калифорния по отношение на самоуправляващите коли не може да се приложи за нейните превозни средства.

California DMV е обяснила на Uber всичко необходимо, за да бъдат извадени нужните разрешителни. Компанията обаче отказва да изпълни напътствията и като резултат регистрацията на 16-те автомобила бе прекратена.

По-рано през тази година Google/Waymo изпрати своите автономни коли за тестване в Аризона. Щатът е на четвърто място по пилотни проекти, свързани със самоуправляващи се моторни превозни средства. Преди Аризона са единствено Калифорния, Тексас и Вашингтон.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg