Учени откриха първия свръхпроводник при стайна температура

Учени разработиха първия свръхпроводник при стайна температура

Свръхпроводниците са материали, способни да предават електричество без никакво съпротивление. През тях токът тече без загуба на енергия. За съжаление, всички досега разработени свръхпроводници трябва първо да се охладят до изключително ниски температури, за да се постигнат необходимите свойства. Тази тяхна особеност до голяма степен ги прави безполезни за практически цели. Отначало изследователите не повярвали, че са разработили работещ свръхпроводник при стайна температура.

Наскоро обаче, след повече от век чакане, група изследователи е успяла да постигне невъзможното. Учените са създали първия свръхпроводник в света, който не изисква охлаждане и може да работи при стайна температура (при под 15 ° по Целзий).

Откритието е направено чрез изстискване на въглерод, водород и сяра между два диаманта и излагането им на лазерна светлина. При този процес се предизвикват множество химически реакции. След като налягането достигне приблизително 2,6 милиона пъти това на земната атмосфера, полученият материал се превръща в свръхпроводник.

Око да види, ръка да пипне

Първоначално изследователите не са повярвали, че са направили пробив от такава величина. Ето защо са подложили материала на магнитно поле. Известно е, че свръхпроводниците губят свръхпроводимостта си при такива условия.

Магнитното поле е накарало материала да загуби свръхпроводящите си сили. Излагането му на много по-ниска температура е компенсирало ефекта на магнитното поле. Така резултатите окончателно са разсели съмненията на екипа относно успеха му.

Откриването на свръхпроводимостта датира от 1911 г. Оттогава изследователите разширяват кръга на материалите, които проявяват това свойство. Нещо повече – предизвикват свръхпроводимостта им при по-високи и по-високи температури. Поради тази причина неотдавнашното постижение не е изненада. Нарушаването на символичната граница на стайната температура обаче е впечатляващо постижение.

Напред към нови върхове

И докато новият материал все още изисква голямо налягане, за да достигне свръхпроводимост, изследователите ще могат да изместят фокуса си от стайната температура. Следващата летва е да ускорят създаването на първия свръхпроводник, който работи при стайна температура и при атмосферно налягане.

В бъдеще свръхпроводниците биха могли радикално да намалят загубите на енергия в електрическата мрежа, да подобрят съвременните технологии като ЯМР машини и дори да позволят развитието на магнитно левитиращ обществен транспорт.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg