метален водород
Илюстрация на метализирането на водород. Кредит: Р.Диас и И.Ф.Силвера

Учени откриха метален водород

Учени от университета „Харвард“ успяха да създадат нова, невиждана досега форма на материята – атомен метален водород. По проекта са работили професор Исак Силвера и следдокторският специализант Ранга Диас. Освен че ще помогне на учените да отговорят на някои фундаментални въпроси за материята, новият материал има и редица полезни приложения. Смята се например, че притежава свойството свръхпроводимост при стайна температура.

„Това е светият Граал на физиката на високите налягания“, казва Силвера. „Първият образец на метален водород на Земята, така че, когато го гледате, наблюдавате нещо, което не е съществувало преди.“

Новият материал се създава под действието на огромно налягане

За създаването на новия материал учените подлагат малко количество водород на налягане 495 гигапаскала, което е повече от налягането в центъра на Земята. При тези високи налягания, обяснява Силвера, връзките на твърдия молекулярен водород се разкъсват, за да се получи атомен водород, който е метален. Водородът се „притиска“ между две така наречени диамантени наковални – изкуствени диаманти, специално полирани и покрити с алуминиев оксид. По този начин се предотвратява взаимодействието между водорода и въглерода от наковалните.

Според теорията металният водород е свръхпроводник

„Едно от предположенията ни е, че твърдият водород е метастабилен“, добавя ученият. „Това означава, че ако отстраним високото налягане, той ще остане метален, подобно на графита, превърнат в диамант под действието на висока температура и налягане.“

Откритието дали металният водород е метастабилен, е важно, тъй като теорията предсказва, че той е свръхпроводим при стайна температура. Металният водород беше предсказан още през 1935 г., но отне на учените почти век, докато успеят да го получат експериментално.

„Това ще бъде революционно откритие“, казва Силвера за евентуалната метастабилност на металния водород. „Сега около 15 % от електричеството се губи в мрежата заради съпротивлението на проводниците и ако те бъдат заменени със свръхпроводници, картинката ще се измени напълно.“

Свръхпроводниците имат много потенциални приложения – от влакове на магнитна възглавница до пътувания в Космоса

Свръхпроводниците имат много приложения, но обикновено свръхпроводимостта им (т.е. съпротивлението им да стане нула) се проявява под определена температура. Ако обаче открием материал, който да притежава това свойство при стайна температура, можем да го приложим на много места. Като например за построяване на влакове на принципа на магнитната левитация или пък в съвременната електроника.

Ако пък процесът е обратим (т.е. от метален водород може лесно да се направи обикновен), атомният метален водород би могъл да се ползва като гориво за пътуванията в Космоса. Тъй като за получаването му се изразходва огромна енергия, деметализирането му би освободило тази енергия, която може да се използва за задвижване на космически кораб.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.