Дневна доза - първият разпръсквач

Първият разпръсквач в света

Знаете ли, че…

Първият разпръсквач в света е патентован през 1935г. на 16-ти април. Трябва да поясним, че става дума за разпръсквач, предназначен за поливане. Това се случва по време на аграрния бум в Калифорния през трийсетте години на 20-ти век. Един фермер-изобретател търсел ефикасни начини за поливане на цитрусовата си градина. Да, в Щатите са отглеждали портокали в онези времена!

Ортън Енгелхарт (Orton Englehart) създава първия прототип на нов вид раменен импулсен разпръсквач през 1933г., за да полива по-ефикасно своите портокалови дръвчета. Изумени от намалените разходни норми, които новият дизайн предлага, много от близките му хора го подтикват да кандидатства за патент. А това никак не е били лишено от смисъл!

Изображение, показващо Първият разпръсквач в света
Изображение, показващо илюстрацията от патента.

 

 

Макар импулсните разпръсквачи да не са били абсолютна новост за това време, този е имал огромното предимство на стабилизиращото рамо и ротационния механизъм. Вероятно сте виждали онези огромни разпръсквачи по стадионите? Те са базирани на тази технология. И това не е случайно. Благодарение на постоянното си движение, дължащо се на силата на всеки импулс, разпръсквачът полива по-ефикасно и разпределя водата, абсолютно без нуждата от човешка намеса.

 

 

 

Вижте по-долу историята на Rain Bird – един от световните лидери в индустрията, които са купили целия бизнес от Енгелхарт, защото фермерът предпочел… да си остане фермер. Името на компанията идва от индианско поверие за „птицата, носеща дъжд“, и е било вдъхновено от приликата на първия разпръсквач в света с птица в полет.

Мотото на компанията е „Intelligent use of water“ – интелигентно използване на водата, илюстриращо общата философия за запазване на скъпоценната течност. От първият разпръсквач в света до ефикасното използване на природните ресурси, напоителният бизнес се е превърнал в индустрия, струваща милиарди долари.

Свали като WallPaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.