Project Silica – първият в света хилядолетен архив

Новият съвместен проект за съхранение на данни на Microsoft и Warner Bros се нарича Project Silica, стартира 2016 и вече има реализация с филма Superman (1978). Идеята е свързана с търсене на носител, който съхранява данни за много дълъг период от време. Всъщност това е целта – дълготрайност и стабилност.

Project Silica – технологията

Project Silica
Настоящ носител oт Warner (ляво) срещу Project Silica (дясно). Изображение: https://www.cdrinfo.com/

Чрез високочестотен лазер се „гравират“ воксели (3D еквивалент на пикселите) в парче стъкло. Информацията може да бъде кодирана, като се манипулират: разстоянието, диагоналите между вокселите, както и разположението им в дълбочината на стъклото. Интересното е, че Silica може да има n-на брой нива, а не както DVD или CD, които са двуслойни. За пример може да послужи стъклото (2 mm дебело с размери 7,5 cm/7,5 cm), използвано за съхранение на едноименния филм на Warner Bros, което е със 74 нива и на него са записани 75,6 GB данни. Възпроизвеждане на записаното може да се осъществи отново с лазер. По този начин се избягва нуждата от полза и поддръжка на остарели технологии, на които да се възпроизвеждат остарели носители. Технологията, разбира се, е още съвсем нова и е необходимо да се усъвършенства. Има какво да се желае относно ефективността на Silica. Записването на Superman е отнело около седмица, а за възпроизвеждането му ще са необходими три дни.

Съхранение и издръжливост

Естествено могат да се съхраняват всякакви на вид данни: здравни досиета, договори, закони, корпоративни база данни и т.н. Срокът за съхранение на информацията в Project Silica може да достигне около 1000 години. Друго предимство е, че не е необходимо да се поддържа определена температура в помещението или да се премахва влагата от въздуха, както практикуват от Warner Bros. Носителят (кварцово стъкло) е усъвършенстван и може да издържа на: вряща вода, високи температури, изтъркване, надраскване, наводнения, демагнетизиране и др. Също така няма да е нужна енергия за съхранението на Silica.

Лесен достъп

Project Silica - носител
Изображение: https://www.cdrinfo.com/

Качеството на архивираната информация ще бъде на високо ниво, както всички бихме искали. Данните могат да бъдат пресъздадени точно, както са били съхранени първоначално. Това е от огромно значение за всички индустрии, в които Silica би се ползвал като носител. Закодираната информация може да бъде лесно и бързо прочетена с помощта на самообучаващ се лазер на зададените в стъклото алгоритми. Може да бъде локализирана определена секция в Silica, където се съхранява необходимата информация.

Прочетете още: Как да ползваме Backup and Sync – ръководство в 5 стъпки

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Никола Константинов

Здравейте, към момента се занимавам с търговия на полимери и съм завършил маркетинг. Интересно ми е да се занимавам с копирайт и фотошоп.