Valve и Steam

Осъдиха Valve и Steam в Австралия

Гейминг гигантът Valve, стоящ зад Steam, беше осъден в Австралия да заплати глоба в размер на три милиона австралийски долара. Сумата е равна на приблизително 2,16 милиона щатски долара. Причина за решението на съда е, че „Steam въвежда в заблуждение потребителите по отношение на refund политиката си“. Процесът е започнал през далечната 2014 година, но чак на 18-и януари тази година съдът излезе с решение.

Steam Valve

Защо Valve попада под ударите на закона в Австралия?

През 2014 година множество потребители и Kotaku внасят сигнал в Австралийската комисия за защита на потребителите и конкуренцията. Според внесените сигнали платформата Steam нарушава австралийското законодателство, като не позволява на потребителите да получават refund-и и възможност за отказване от закупени игри. В официалния им отговор пред съда от Valve настояват, че не извършват бизнес на територията на страната. Според тях потребителите на платформата в Австралия попадат под юрисдикцията на щата Вашингтон, САЩ, където е базирана компанията.

Не така стоят нещата според Австралийската комисия за защита на потребителите и конкуренцията и вносителите на сигнала. Тя завежда дело в Австралийския съд през 2014 година на база на получените сигнали от потребителите. Според комисията Steam оперира в Австралия и би трябвало да се съобразява с местното законодателство. Председателят на комисията Роб Симс (Rob Sims) казва, че това дело има огромна тежест, тъй като едно решение в полза на Steam и Valve би създало опасен прецедент по отношение на търговията с „дигитални стоки“.

Valve Steam

 

Развитието на делото срещу Valve

През 2016 г. Австралийският съд ясно определи, че в дефиницията на „стоки“ влиза и „компютърен софтуер“, и това раздвижи делото. Без това уточнение официалният отговор на Valve, че не извършват бизнес на територията на Австралия, е бил валиден, тъй като те нямат представителство в страната и не са продавали стоки. След като законодателят прави това уточнение, от Valve започват да работят по внедряването на възможност за refund-и за страната в Steam. В края на 2017 година Австралийският съд отхвърля отговора на Steam и Valve и определя датата 18 януари за произнасяне на присъдата. На този ден официално е постановено, че „Steam в продължение на няколко години въвежда в заблуждение потребителите по отношение на refund политиката си, отказвайки такава възможност на потребителите в Австралия.“ За посочените нарушения компанията Valve трябва да заплати глоба в размер на три милиона австралийски долара.

Steam има над 2 милиона потребители от Австралия и пазарът е от голямо значение за Valve. Председателят на комисията за защита на потребителите и конкуренцията Роб Симс заяви, че е доволен от решението на съда. Според него предстоящото обжалване от страна на американската компания няма да отмени наложената глоба от три милиона австралийски долара.

Всички наши статии, свързани със Steam и игри от платформата, може да намерите тук.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Николай Раянов

Любител на игрите, филмите и новите технологии. Колидер на Gaming отбора. IT Project Manager в работно време. Повече за мен може да научите от профилите ми в социалните мрежи.