Telenor

Новият собственик на „Нова телевизия“ купи и Telenor

Telenor, един от основните мобилни оператори, действащи на територията на България, продава активите си в Централна и Източна Европа. Новият им собственик ще бъде PPF Group, а сделката е в размер на близо 2,8 милиарда евро.

Тази трансакция включва всички притежавани от Telenor структури в България, Сърбия, Черна гора и Унгария. През 2017 година предприятията в тези страни са натрупали приходи от приблизително 11,8 милиарда норвежки крони. Това число се равнява на близо 9 на сто от общите печалби на компанията. Същите тези фирми се радват на над 9 милиона клиенти и около 3500 служители.

„Дейността на Telenor Group е насочена към ръст и ефективност, посредством опростяване на процесите и услугите. С тази продажба ние опростяваме своето портфолио в регионите, в които виждаме най-голям потенциал за създаване на стойност. След тази трансакция дейността ни ще включва интегрирани мобилни и фиксирани оператори в Скандинавието. Очакваме и силни позиции на мобилните пазари в Азия“, споделиха от компанията в изявление. От там пишат още, че PPF Group, предвид солидния си опит в региона и в сектора, ще бъде добър наследник на активите.

Амбиции

Самата PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в Централна и Източна Европа, която управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. Консорциумът инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, миннодобивна дейност и телекомуникации. През 2013 г. групата придоби подразделението на O2 в Чехия от Telefonica, а през 2018 г. – Nova Broadcasting Group в България, която представлява и „Нова телевизия“.

С този си ход PPF Group разширява портфолиото си от телекомуникационни активи с още четири държави и изпълнява дългосрочната си цел да се превърне в среден по размер европейски оператор и да използва опита си, за да засили пазарните си позиции“, коментира акционерът, отговарящ за телекомуникационните активи на PPF Group Ладислав Бартоничек.

По неговите думи PPF Group имат ясни цели за развитието на тяхната телекомуникационна дейност и операторите на Telenor Group в региона са ключови за тяхното постигане.

Трансакцията подлежи на съответното регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 година.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.