Начало / Технологии / Microsoft спира поддръжката на Windows Phone 8.1
Заглавна картинка на статията "Microsoft спира поддръжката на Windows Phone 8.1"

Microsoft спира поддръжката на Windows Phone 8.1

Microsoft преустанови съпорта за Windows Phone 8.1. Това се случва повече от три години след пускането на ъпдейта. Краят на поддръжката бележи и края на епохата на Windows Phone и милионите устройства, които все още ползват тази операционна система. Повечето потребители се примириха и приеха завършека на Windows Phone продуктите преди повече от година. По последни проучвания, повече от 80% от мобилните Windows устройства работят с Windows Phone 7, Windows phone 8 или Windows Phone 8.1. Всички тези устройства са вече официално извън поддръжката на Microsoft. Единствено останалите 20% от устройствата ще могат да се възползват от нея за своите Windows 10 Mobile OS.

Издигането и падението на Windows Phone 8.1

Снимка на телефони с Windows Phone 8.1.

Windows Phone 8.1 бе голям и значим ъпдейт на Windows Phone 8. Той добави много функционалности, включително асистента Cortana. Други новости бяха обновления по известяването, външният вид и основите по самата операционна система. 8.1 отбеляза най-голямото усилие на Microsoft в работата си по мобилните устройства. За съжаление се оказа, че те бяха неуспешни в битката си с Android и iOS. Към момента 99.6% от всички мобилни устройства работят с Android или iOS. В резултат на това Microsoft преустанови произвеждането на своята марка Lumia.

Снимка на телефони с Windows Phone 8.1.

От тук накъде?

Макар поддръжката на Windows 10 Mobile да съществува, не е ясно какво ще включва тя в бъдеще. Microsoft добавя няколко нови функционалности към своя Windows 10 Fall Creators Update за персоналните компютри, но засега компанията няма да ги предложи в мобилната версия на операционната система. Според някои специалисти, Microsoft е преместила разработването на Windows Mobile в отдела за минимални приоритети, като просто ще поддържа сегашната версия докато изтече срока за това през 2018 година.

Снимка на телефони с Windows Phone 8.1.

Microsoft избягват да обявят, че преустановяват усилията си в сферата на мобилните телефони. Въпреки това, този факт става все по очевиден през последната година. Все повече хора забелязват, че компанията вече не се стреми да фокусира усилията си върху Windows телефони. Microsoft изглежда наблягат все повече и повече върху интелигентни облачни системи и сървъри. Предстои да видим следващите ходове на компанията.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.