Начало / Полезно / Как да спрете телефона си да споделя вашето местоположение в Google
местоположение в Google

Как да спрете телефона си да споделя вашето местоположение в Google

Ако носите мобилен телефон – дори и обикновен апарат, някой някъде може да проследи къде сте. Дори ако няма SIM карта вътре, той е в постоянен контакт с различни сензори, докато е включен. А когато добавите и операционна система Android, нещата стават още по-сложни и ставате свидетели на постоянно споделяне на вашето местоположение в Google.

Не можем да ви помогнем да скриете движенията си от абсолютно всички клетки, защото това минава тънката граница между личния живот и закона. Но можем да ви помогнем да не се проследява винаги и всяка ваша стъпка.

История на местоположенията

Google има функция, която нарича История на местоположенията. Можете да я проверите на телефона си с Android, при настройките за местоположение на устройството. Това, което прави тя, е да ви покаже списък къде е регистриран телефонът ви и кога. Това може да се превърне в наистина страхотна карта, която показва движенията ви с течение на времето. Много хора искат това нещо – удобно е да следите пробега си по време на сутрешния джогинг или пък да направите приложението Google Maps по-персонализирано, специално за вас.

Можете да го включвате и изключвате по желание (имайте предвид, че изключването му не изтрива данните, които вече са там) и местоположението ви няма да бъде запазено в тази история. Това обаче не е обща настройка, важаща за всички други функции – тя просто управлява графика за местоположението ви. Изключването й не засяга останалите приложения, които знаят къде се намирате. Можете да видите кои приложения искат да използват местоположението ви, ако сте любопитни.

Активност в мрежата и приложенията

Това е мястото, където можете да видите какви приложения виждат местоположението ви. Винаги, когато се използва което и да е приложение на всяко устройство, докато сте влезли в профила си в Google, данните се събират и се съхраняват тук. Обяснението е, че тези данни се използват за осигуряване на по-качествени услуги.

Някои от тези данни може да са за вашето местоположение. Важно е да знаете, че да предоставяте или отменяте разрешение за достъп за всяко отделно приложение няма нищо общо с настройката История на местоположенията в профила ви.

Да контролирате всичко това

Да знаете какво става дотук е само половината от битката да спрете проследяването. Ето какво още ви е необходимо.

Можете да изключите някои или всички тези функции чрез настройките на телефона си, но тъй като те са базирани на акаунти, трябва да го направите през интернет. Просто е нужно да задействате уеб браузъра си и да се насочите към страницата Управление на активността за профила си в Google.

Настройките, които трябва да познавате, са именно Активност в мрежата и приложенията и История на местоположенията. А всичко, което трябва да направите, е да ги изключите.

Интересно е да видите какво е събрано, като отворите връзката Manage activity. Това е мястото, където можете да изчистите запазената история, но не е задължително да го правите. Все пак трябва да знаете какво ще се случи, когато ги изключите. Изключването на История на местоположенията изглежда не засяга много неща извън Google Maps и приложения или продукти като услугата за местни гидове, които са свързани с нея. Разбира се, нямаме представа за какво или как точно компанията използва данните, съхранени там.

Изключването на активността в мрежата и приложенията има много по-голямо въздействие. Първото нещо, което ще забележите (дори ще бъдете предупредени) е, че Google Assistant моментално става почти безполезен. Причината е, че разчита на това да знае всичко за вас, за да ви помогне.

Другите приложения, които зависят от съхраняването на известна история за вас, също ще работят по различен начин. Вече няма да получавате конкретни резултати от търсенето, които са съобразени с това къде се намирате. Ще забележите, че апликациите за пазаруване вече не ви известяват, когато сте в местния магазин. По принцип всяко приложение или услуга, които поддържат раздели за това как и кога правите нещата, които правите, ще станат по-малко функционални или дори ще спрат да работят напълно.

Базиран на акаунта не значи базиран на устройството

Едно последно нещо, което трябва да знаете – тези настройки са във всички устройства, свързани с профила ви в Google. Това означава, че промяната на нещата в уеб браузъра на телефона ви също променя нещата на вашия таблет или на Chromebook или компютър. Но само за вашия акаунт.

Ако имате няколко профила на всяко устройство, другият профил няма да бъде засегнат. Ще трябва да направите същите промени във всички профили, за да спрете регистрирането на цялата дейност. Същото важи и ако споделяте устройство, например Chromebook, с някой друг. Това, което се случва в неговия акаунт, все още е свързано и се регистрира с това устройство.

Не предлагаме да криете от Googlе всичко, което правите с вашия Android телефон. Просто искаме да знаете как можете да контролирате функциите за местоположението си, лично и по ваше желание.

Технологичното общество на България очаква да разбере важно ли е за вас да спирате споделянето на вашето местоположение в Google или това не е нещо, което ви притеснява.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.