Лекарството ISRIB подмладява мозъка за една нощ и лекува мозъчни травми

Лекарството ISRIB подмладява мозъка за една нощ и лекува мозъчни травми

Няколко дози от експерименталното лекарство ISRIB могат да излекуват свързаните с възрастта лоша памет и гъвкавост на мисълта при мишки. Изследването е на учени от UC San Francisco

Лекарството, наречено ISRIB, вече е доказано в лабораторни проучвания. Те са свързани с възстановяване на функцията на паметта месеци след травматично мозъчно увреждане (TBI). То повлиява благоприятно когнитивните нарушения при синдрома на Даун. Чрез него се предотвратява свързаната с шума загуба на слуха и се лекуват някои видове рак на простатата. Установено е, че лекарството засилва интелектуалните способности при здрави животни.

Проучването е публикувано в списанието с отворен достъп eLife. Изследванията показват бързо възстановяване на младежките когнитивни способности при възрастни мишки. Едновременно с това е отчетено и подмладяване на мозъка и имунните клетки.

„Данните показват, че остарелият мозък не е загубил трайно съществените когнитивни способности, както обикновено се предполага. По-скоро тези когнитивни ресурси все още са там, но са някак блокирани, заклещени от порочен кръг от клетъчен стрес.“

Това обяснява Peter Walter, Доктор, професор в Катедрата по биохимия и биофизика на UCSF и изследовател на Медицинския институт Howard Hughes.

„Видяхме как ISRIB възстановява когнитивните способности при животни с черепно-мозъчна травма, което в много отношения прилича на ускорена версия на свързания с възрастта когнитивен спад“

Това коментира д-р Susanna Rosi, която е директор на отдела за неврокогнитивни изследвания на мозъка и гръбначния стълб.

„Може да изглежда като луда идея, но въпросът дали лекарството може да обърне симптомите на стареене беше просто логична следваща стъпка.“

ISRIB подобрява когнитивните способности, повишава функциите на невроните

По време на изследванията учените обучават възрастни животни да бягат от воден лабиринт чрез намиране на скрита платформа. Тази задача обикновено е трудна за научаване от възрастните индивиди. Животните, които получават малки дози ISRIB по време на тридневния тренировъчен процес, успяват да изпълнят задачата. Те успяват да се представят като млади мишки.

След това изследователите тестват колко дълго продължава това когнитивно подмладяване. Няколко седмици след първоначалното лечение с ISRIB, те обучават същите мишки да намират ежедневно променящия се изход от лабиринта. Този тест е за психическа гъвкавост за възрастни мишки, които, подобно на хората, са склонни да засядат все повече по пътя си. Мишките, които са получили кратко лечение с ISRIB все още се представят като младежи.

В опит да разберат как ISRIB може да подобри мозъчната функция, учените са изследвали активността и анатомията на клетките в хипокампуса. Това е част от мозъка, която има ключова роля в способностите за учене и запаметяване. Оказва се, че след единична доза често срещаните признаци на стареене на невроните изчезват буквално за една нощ. Електрическата активност на невроните става по-дейна и отзивчива на стимулация. Клетките показват способност да засилват старите и да формират нови стабилни връзки помежду си. Това обикновено се наблюдава само при по-млади мишки.

В хода на изследванията учените констатират, че лекарството може да възстанови последиците от заболявания, свързани с възрастта, като Алцхаймер и диабет.

ISRIB е лицензиран от калифорнийската компания Calico, която изследва биологията на стареенето.

Припомняме Ви, че наскоро израелски учени се похвалиха, че обръщат процеса на стареене чрез терапии с кислород. Няколко години по-рано пък учени от Института по биология в Salk обявиха, че са успели активират в живи мишки четирите гена ,известни като „фактори на Яманака“. Чрез този метод те са удължили живота на мишките с около 30%.

Ако желаете да коментираме тази или други теми, заповядайте в нашата Facebook група Технологичното общество на България

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg