Израелски учени успяха да обърнат процеса на стареене чрез терапия с кислород

Израелски учени успяха да обърнат процеса на стареене чрез терапия с кислород

Изследване на университета в Тел Авив (TAU) и Shamir Medical Center в Израел показва, че лечението с хипербарен кислород (HBOT) при здрави възрастни може да обърне процеса на стареене. В хода на лечението кръвните клетки на възрастните стават все по-млади

Учените установили, че уникалната процедура за лечение с кислород може да обърне два основни процеса свързани със стареенето. Сред тях са скъсяването на теломерите (защитни области, разположени в двата края на всяка хромозома) и натрупването на стари и неправилно функциониращи клетки в тялото. Изследването разкрива удължаване с до 38% на теломерите, както и намаляване с до 37% на застаряващите клетки.

Проучването се ръководи от професор Shai Efrati от Медицинската гимназия „Sackler“ и Школата по неврология „Sagol“ към TAU. Той е основател и директор на Центъра по хипербарична медицина „Sagol“ в Медицинския център „Shamir“. Другият ръководител на изследването е д-р Амир Хадани. Той е главен директор на отдела по медицина на Центъра за хипербарна медицина и изследвания на Sagol в Медицинския център Shamir. Настоящото изследване е част от цялостна изследователска програма на Израел, насочена към обръщане процеса на стареене.

Докладът е публикуван в Aging на 18 ноември 2020 г.

„В продължение на много години нашият екип се занимава с хипербарни изследвания и терапия. Това са лечения чрез  излагане на кислород в барокамера под високо налягане при различни концентрации“,

обяснява професор Ефрати. Леченията подобряват мозъчните функции, увредени от възрастта, инсулт или мозъчна травма.

„В настоящото проучване искахме да проучим въздействието на HBOT върху здрави възрастни и да открием дали такива лечения могат да забавят, спрат или дори да обърнат нормалния процес на стареене на клетъчно ниво.“

Как учените обръщат хода на стареене

В изследванията са участвали 35 здрави индивида на възраст 64 или повече години. За период от 90 дни те са били подложени на 60 хипербарни сесии. Всеки участник е предоставил кръвни проби преди, по време и в края на леченията. Допълнителни кръвни изследвания са направени и известно време след края на проучването.

Пробите показват, че лечението не само е спряло процеса на стареене, но и го е обърнал в два от основните му аспекти. Вместо по-къси, Теломерите в краищата на хромозомите стават по-дълги с между 20% и 38% за различните клетъчни типове. В общата клетъчна популация процентът на стареещите клетки е значително намален: с 11% -37%, в зависимост от клетъчния тип.

„Днес съкращаването на теломерите се счита за„ Свещения Граал “на биологията на стареенето“,

казва професор Ефрати.

„Изследователи от цял ​​свят се опитват да разработят фармакологични и екологични интервенции, които дават възможност за удължаване на теломерите. Нашите HBOT процедури успяха да постигнат това, доказвайки, че процесът на стареене всъщност може да бъде обърнат на основно клетъчно-молекулярно ниво.“

Досега се смяташе, че промяната в начина на живот и интензивните упражнения имат някакъв инхибиращ ефект върху съкращаването на теломерите. Учените от Израел успяват в рамките на 3 месеца да удължат теломерите. Бързината на растежа им няма аналогия досега в науката. Напомняме, че преди няколко години учени подмладяваха мишки чрез манипулация на 4 гена. Сегашното откритието отваря врати за по-нататъшни изследвания върху клетъчното въздействие на HBOT и неговия потенциал за обръщане на процеса на стареене.

„Показваме, че можем да върнем биологичния часовник назад и да подобрим качеството на кръвните клетки. Това означава, че ще започнем да гледаме на стареенето като на обратима болест.“

Съвсем скоро много хора ще могат да се запишат за терапия в камера под налягане, в която ще дишат чист кислород за определено време, допълва Ефрати.

Други лекари смятат, че твърденията трябва да се третират внимателно.

„Скептичен съм, че една манипулация може да обърне такъв сложен процес с много фактори като стареенето“, споделя пред The Times of Israel водещият гериатър Yoram Maaravi, който няма връзка с изследването.

Според него теломерите не са единствен фактор, а само един от няколкото такива, оказващи влияние върху стареенето. Тяхната промяна не може просто да върне времето назад. Маарави твърди, че е твърде рано на този етап и на базата на изследването на теломерите да се правят смели декларации. Лекарят подчертава, че не е ясно дали удължаването им ще се справи със стареенето. Причината е, че голяма част от знанията се състоят от изводи, получени от изследвания на мишки.

Маарави е главен лекар в гериатричната рехабилитационна служба на Медицинския център Hadassah и ръководител на домашна рехабилитация в Йерусалим за здравна каса Clalit. Според него, ако терапията с кислород наистина удължава теломерите, тя може да има обратен ефект, тъй като все още се знае твърде малко за тях.

„В професията си виждаме, че удължените теломери може да са болни от рак. Раковите клетки имат ензим, който може да ги удължи и трябва да бъдем много внимателни при манипулирането на природата.“

Ефрати съобщава, че освен удължаване на теломерите, терапията му е довела до намаляване на стареещите клетки. Тяхната популация се свързва с появата на различни заболявания.

Маарави коментира, че намаляването на такива клетки не е достатъчно проучено и не може да бъде основа за твърдения за побеждаване на стареенето.

„Намаляването на застаряващите клетки ще намали ли стареенето? Още не знаем.“

Ако материалът Ви е харесал, заповядайте да го коментираме в групата Технологичното общество на България. В нея можете да получите помощ за проблеми, свързани с компютри, телефони, интернет и приложения.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg