spacex mars
Ракетата "Дракон 2" на SpaceX събира до 7 души

Колонизацията на Марс започва през 2025 г.

SpaceX смята да изпрати първите хора на Марс след по-малко от 10 години

Първите хора може да кацнат на Марс още през 2025 г. Поне такива са намеренията на американската авио-космическа компания SpaceX. Те са част от мащабен план за колонизация на червената планета. Ето как би трябвало да протече той, според плановете на изпълнителния директор на SpaceX и Tesla Илон Мъск:

  • През 2018 г. компанията, съвместно с НАСА и Европейската космическа агенция, ще изстреля безпилотна ракета Dragon 2 (Дракон 2) към Марс.
  • При успешна мисия, още през 2024 г. може да стартира първата мисия с хора до планетата. Те трябва да пристигнат през 2025 г.
  • Според плановете на SpaceX, впоследствие полети ще могат да се изпълняват на всеки 26 месеца, когато Марс е в най-близката си точка до Земята. Засега плановете са те да бъдат товарни.
  • Намерението е на Червената планета да бъде изграден град.

Ако това силно ви наподобява сюжета на „Марсианецът“, не сте далеч от вярното предположение. Много от идеите около грандиозния план са сходни, много от очакваните проблеми и обструкции – също.

elon-musk
Милиардерът Илон Мъск също смята да участва в извънорбитален полет през следващите 4 – 5 години.

„От основно значение е да можем да транспортираме по много хора към Марс и да изпращаме милиони тонове товар. Това ще ни е необходимо, ако искаме да постигнем създаването на град“, обясни Илон Мъск.

Дотук реалностите не се припокриват с намеренията. Първо, не е сигурно какво ще се случи с вече отлагания първи полет, сега насрочен за след две години. В последното десетилетие НАСА замрази космическата си програма в частта с полетите на совалки, след няколко инцидента.

Дори експериментът с безпилотния полет на „Дракон 2“ да бъде успешен и да се стигне до следващата стъпка с хора на борда, те не могат да бъдат повече от 7 души. Вътрешните размери на ракетата са 7,2 на 3,7 м. Доста тясно, смята и самият Мъск.

Полетът е с продължителност 18 месеца и… е еднопосочен. Космическият съд няма да може да се върне на Земята. Тук Мъск отново показва чувството си за хумор и го препоръчва на хора, „които си търсят подходящо място да умрат“.

Междувременно обаче НАСА работи над възможността за хибернация на космонавтите – нещо, което досега сме виждали само във филмите и книгите.

Остава да чакаме септември, когато Илон Мъск ще даде още подробности за плановете си за колонизация на Марс.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Филипа Радионова