Warcraft: Ордата идва!

Фентъзи играта Warcraft най-накрая на голям екран

Сред всичките филми, които очакваме тази година, определено има един, който се откроява от множеството. Както вече сте се досетили, става дума за екранизацията по популярната видео игра Warcraft.

За незапознатите историята в играта Warcraft се върти около войната между орките и хората. Ако можем да съдим по трейлърите, които излязоха досега, сюжетът ще следва този на първата игра, наречена „Orcs and Humans“. Там зъл магьосник отваря портал и така свързва човешкия свят с този на дивите зелени създания.

Както се досещате, следва нашествие от страна на Ордата и продължителна война, която сблъсква двете цивилизации. Следващите игри от серията доразвиват и обогатяват света на Азерот – континента, където се развива действието.

Точно тази игра се смята за класика, която е довела до революция в жанра на стратегиите.

Фирмата, която я създава – Blizzard Entertainment, се прочува с поредица популярни игри, които покриват фентъзи и sci-fi жанровете, като Diablo и Starcraft например.

Самата работа по филма започва още през 2006 г. Кастингите и сценарият са били отлагани няколко пъти, докато накрая започват през 2014 г. За режисьор е избран обещаващият Дънкан Джоунс. Той също е допринесъл за развитието на сюжета, за да бъде по-балансиран и да се различава от други фентъзи истории като „Властелинът на пръстените“ или „Песен за огън и лед“.

Почеркът на Джоунс си личи най-вече във визуализациите, които спират дъха. Въпреки трудностите му в личен план (жена му бива диагностицирана с рак на гърдата, а наскоро и баща му, рок легендата Дейвид Бауи, умира от рак), Джоунс е решен да доведе една популярна история на големия екран.

Актьорският състав включва познати лица, като най-напред изпъква Травил Фимел, австралийският актьор, познат ни от „Викинги“. Той играе една от главните роли – тази на рицаря Андуин Лотар. Други известни актьори във филма са Пола Патън, Бен Фостър, Доминик Купър и Тоби Кибъл, който вече има опит от филм по видео игра, с малката си роля в екранизацията по Prince of Persia.

Феновете на Warcraft със сигурност ще останат приятно изненадани от реализацията на местата, които са им познати от игрите. Като цяло ефектите са добри и напълно пасват на стила и качеството, наложени с годините от Blizzard. До каква степен ще бъде пресъздадена и атмосферата, предстои да видим. Засега излезлите трейлъри само подсказват за сериозната работа в тази насока.

В България филмът излиза по кината на 10-ти юни, така че скоро ни предстои да се запознаем с филмовата версия на една от най-вълнуващите и познати игри. Неслучайно те са класики, а и са родили допълнения като DotA и World of Warcraft. Дано чакането си е заслужавало.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Христо Андонов

Аз съм млад и перспективен автор, който се занимава с филми, сериали и музика. Израснал сред космополитния дух на град Бургас, той прокарва пътя си към върховете - блестящ математик в гимназията, после доказан юридически ум в университета, този мъж е символ на успеха на младежкия дух над сивотата на ежедневието.