Изкуствен интелект създава изображения въз основа на човешки мисли

Изкуствен интелект създава изображения въз основа на човешките мисли

Хелзингски учени докладваха, че компютър с изкуствен интелект създава изображения, четейки мислите на участниците в изследването

Екип от изследователи от университета в Хелзинки създаде нов интерфейс мозък-компютър. Той може да разбере за какво мисли човек и въз основа на мислите му да генерира образи.

Чрез интерпретация на мозъчните сигнали, новата система за изкуствен интелект създава изображения, генерирайки най-общи образи, съответстващи на мислите на участниците в изследването.

И по-рано са били разработвани интерфейси мозък-компютър. Чрез тях досега хората са могли да пишат думи или да преместват курсора на екрана, използвайки само своите мисли. Бъдещите постижения в тази област могат радикално да подобрят качеството на живот на страдащите от определени увреждания. ИИ, който може безупречно да тълкува и излъчва мислите на човек, би възстановил способността за комуникация, когато тя е загубена. Макар тази мечта засега да остава все още далеч, финландските изследователи са направили сериозна крачка към тази цел.

Учените са събрали 31 участници в изследването

Докато се записва електрическата им мозъчна дейност са им показвани поредица от изображения на човешки лица. Участниците е трябвало да се съсредоточат върху определени черти – усмихнати лица или лица в напреднала възраст.

Документирано е, че компютърът е успял да разпознае определени модели на дейност. Компютърът е засичал кога даден участник е виждал образи, които е инструктиран да търси. Въз основа на тази информация интерфейсът е успял да генерира нови изображения на лица, които съдържат съответните характеристики, с успех от 83 процента. Пълно описание на експеримента е публикувано в списание Scientific Reports.

Освен за подпомагане на хората с проблеми в комуникацията, изследователите казват, че тази технология един ден може да се използва и за подпомагане на творческите способности на хората.

„Ако искате да нарисувате или илюстрирате нещо, но не можете да го направите, компютърът може да ви помогне да постигнете целта си. Той може просто да наблюдава фокуса на вниманието и да предсказва какво бихте искали да създадете. “,

обяснява авторът на изследването Tuukka Ruotsalo.

„Техниката не разпознава мисли, а по-скоро реагира на асоциации. Така, макар че не можем да разберем самоличността на конкретен „стар човек“, за когото участникът е мислил, можем да придобием представа за това, с което участниците свързват старостта „,

пояснява старши изследователят Michiel Spapé.

Въпреки че технологията е все още на ранен етап и може да различава само общи понятия в мислите на човека – като възраст, цвят или дали човек се усмихва – авторите на изследването твърдят, че тяхната работа е значима, тъй като доказва, че компютрите могат да се обучат да четат субективни мисли въз основа на ЕЕГ.

Те са нарекли своята техника невроадаптивно генеративно моделиране и сега се надяват да я развият, за да създадат интерфейс, който е способен да дешифрира по-фините елементи от мислите на човека.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg