Холопортация от Microsoft

Холопортация: Microsoft създава живи спомени чрез виртуална 3D телепортация

Холопортация = холограма + телепортация

Комуникацията през мобилни устройства извървя дълъг път през последното десетилетие. Тя се дължи в немалка част на значителното увеличение на скоростта на интернет. Значителна роля изиграха безжичните технологии, в съчетание със създадените по-добри камери. Видео разговорите днес се провеждат във висока резолюция. Лагът в тях е минимален, а устройствата,  които се използват за тази цел, започват от смартфони и стигат до телевизори. Microsoft предлага видео разговори в Skype, но с помощта на HoloLens те достигат до ново технологично ниво. Новата технология се нарича холопортация.

Какво означава това?

Представете си следното. Microsoft разполага няколко човека в отдалечени стаи, а те комуникират помежду си в 3D образи. Всеки от тези хора вижда останалите в своята стая като холограми.

Прегледайте това демонстративно видео, за да прецените сами колко обещаващи са holoportaion технологиите като комуникационно решение.

Представете си как стоите в хола си със своите приятели, разговаряйки помежду си. Всеки от вас е оборудван с HoloLens. По-късно, след като те си заминат, можете да пуснете записаното 3D видео и да гледате приятелите си като холограми около вас. Да, устройството за холопортация записва! Холограмите от записа могат да бъдат смалени и да ги наблюдавате върху масичката си за кафе например.

Ще можем ли да се сдобием скоро с комплект за холопортация?

В момента холопортацията изисква твърде скъпи технологични джаджи. Нужни са 3D камери, много изчислителна мощ, която да се справи с тежкия софтуер и да го превърне в реални холограмни изображения. След това тази информация се компресира и изпраща на друго място – до друг човек, който носи HoloLens. Ако всеки участник в 3D разговора носи HoloLens, той ще може да вижда останалите. Ако обаче някой от участниците не си ги е сложил, той ще може само да чува разговора.

За сега е ясно единствено, че холопортацията ще бъде изключително скъпа играчка. Но тя също все още се намира на ниво експеримент в Microsoft Research. Ако те успят да го комерсиализират, отначало ще се предлага само корпоративно, и едва след това – на обикновените потребители. Но последното ще се случи едва след като цените на камерите значително слязат надолу, а нужната изчислителна мощ може да се постигне в Windows 10.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg