Ghostface

Ghostface

Тази седмица избраната Хорър икона в рубриката ни Герои е малко по-различна. Честно казано, имахме леки съмнения относно включването на този образ тук. Защо ли? Основното е, че той не е икона в смисъла, който влагаме в останалите, а по-скоро идея – персонификация на образ, който може да бъде всеки, просто една самоличност. Става дума за Ghostface от поредицата на Уес КрейвънПисък„. 

Какво представлява Ghostface?

Това реално не е персонаж, а маска, зад която се крият най-различни убийци. За тези, които въпреки всичко не са запознати, нека го представим. Дебютната му поява е през 1996-а година. В първата част от вече тетралогията (с последната част от 2011-а година) група тинейджъри биват преследвани от убиец с костюм за Хелоуин, подобие на картината на Edvard Munch “The Scream. Той им отправя заплахи по телефона и постепенно изпълнява тези свои закани по най различни и брутални начини. В края, разбира се, самоличността на злодея бива разкрита, а самият той убит.

В последвалите три продължения идеята се запазва – някой друг нахлузва маската и започва своя поход с неизвестни подбуди и цели. Тъй като във всяка част реалните хора, които носят “лицето” са различни, техните мотиви никога не са едни и същи. Ghostface не може да бъде посочен и набеден с една цел и една единствена мотивация. При “него” нещата могат да бъдат за чисто удоволствие, отмъщение или силно желание за слава и внимание. Освен това всеки може да бъде убиецът.

Крейвън успява да създаде един невзрачен на пръв поглед филм, който бързо се превръща в култ и едва ли не идолизира поп културата по това време. Освен специалните фигурки в негова чест, които компанията на Тод МакФарлейн изготвя, Ghostface се появява в множество разнообразни пародии и телевизионни сериали. Няма нужда да споменаваме, че възможносттите в това отношение са неограничени.

Гласът зад маската

Но може би този образ също нямаше да си спечели всичката тази слава ако не беше гласовото изпълнение. Дали Ghostface щеше да е това днес, ако не Роджър Джаксън, а някой друг го беше озвучил? Независимо кой седи зад маската, гласът е винаги един и същ. Актьорът, дал гласа си за множество видео игри и телевизионни предавания (Mojo Jojo за пример), е като запазена марка за образа. Сякаш има нещо перверзно и в същото време злокобно в тембъра му, което те кара да настръхнеш.

Предполагамe, че точно, защото филмите са насочени към по-младата публика, в комбинация с множеството MTV намеци и намигвания в първите филми, превръщат този персонаж в толкова голям култ. Двадесет години след своя дебют, той е все още толкова актуален и популярен, макар и да не беше чак толкова силен в последната си проява.

Неизбежното се случва и споменатата по-горе телевизия закупува правата за изготвяне на сериал по идеята за Ghostface. Макар и маската да се променя леко, идеята зад двата сезона остава сходна, а изпълнението повече от задоволително. През тази година се очаква и нова среща, която, по думите на авторите, ще е нов рестарт на поредицата.

В традицията на останалите статии, отново Ви оставяме с някои от най-добрите убийства на персонажа.

Следващата седмица Ви очаква среща с „най-младата“ до този момент Хорър икона в рубриката ни – Джон Крамър, познат като Jigsaw.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!