Дисни преговарят с 21st century fox с цел покупка

Дисни в преговори да придобие 21st Century Fox

Ако все още живеете в онзи свят, в който Дисни е онова кино студио, правещо анимационни филми, то е време за рязко събуждане. Дисни е гигантска компания, която освен анимационните си филми, притежава още Pixar, LucasFilm, Marvel, ABC и ESPN. А сега има голяма вероятност да прибави и дивизиите за телевизия и филми на 21st Century Fox. Това ще обхване какво всички филми, за които 21st Century Fox имат правата, така и ТВ каналите FX и National Geographic.

Самите 21st Century Fox имат желание да продадат тези дивизии, които в техните очи не са толкова печеливши, колкото новинарските и спортните канали, които се радват на голяма популярност зад Атлантическия океан. За момента самите преговори са още в много, много начална фаза и няма нищо конкретно.

Какво ще значи това за нас, обикновените кино и ТВ фенове?

От една страна, ако Дисни успят да придобият интелектуалната собственост на 21st Century Fox, това значи, че ще можем да видим X-Men и Фантастичната Четворка обратно в Marvel кино вселената. Или поне приличен филм за Фантастичната Четворка. Нещо, което те наистина заслужават. Като комикс-кино фенове, ние сме с две ръце за по-хубави филми за нашите любими супер-герои.

От другата страна на монетата – Дисни вече е ужасно успешно кино студио. Техни бяха 5-те най-касови филма в световен мащаб за изминалата 2016 година, което им донесе над $7.2 милирда долара в приходи. Ако придобият 21st Century Fox, това им дава възможност да се превърнат в своебразен кино-хегемон.

В допълнение – от Дисни скоро обявиха, че ще оттеглят всичките си филми от видео-платформата на Netflix, с цел да създадат тяхно собствено стрийминг решение. Ако добавим към тях и всички филми, които са собственост на Fox, то тогава вече говорим за една сериозна бройка от най-гледаните филми, които ще изчезнат изцяло от Netflix, както и от други подобни платформи.

И ако сделката между Дисни и Fox е успешна, какъв ли сигнал ще е това са за останалите „по-малки“ кино студиа, като Сони например, които се мъчат да излязат на плюс в последните години? Дали няма да станем свидетели на сценарий от типа – ако не можеш да ги победиш, присъедини се към тях?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Виктор Янков

Виктор Янков е изестен като Lopi и пише неща в интернедите вече повече от 10 години. Подвизава се като маркетинг/копирайтер в Ancient Media, а когато не работи кара колело / сноуборд, гейми и гледа сериали и кино.