Dism++

Безплатният Dism++ може да освободи място на твърдия Ви диск

Онези, които разполагат с малки хард дискове, добре познават борбата за освобождаване на място. Често им се налага да прехвърлят файлове ту на единия дял, ту на другия, за да избегнат предупрежденията за недостатъчно дисково пространство. Особено сериозно става положението, ако дял C, на който се намира Windows, светне в червено и операционната система започне да бави осезаемо.

В такива случаи, ако сте изтрили всички излишни данни на компютъра си, но свободното пространство отново не стига, се налага да прибегнете до други варианти. Уплътняването на системата е един от тях. При него можете да спестите около 1,5 GB при 32-битови компютри, които движат с 32-битова OS, и съответно – около 2,6 GB – при 64-битови устройства, на които е инсталирана 64-битова OS.

Обикновено уплътняването на операционната система се прави с въвеждане на кодове в командния ред, но това може да се извърши и с безплатна програма.

Инструментът се нарича Dism++

и можете да го изтеглите от ТУК. Нужно е обаче да се регистрирате на посочената страница, преди да го използвате.

Dism++

След като сте изтеглили файла, трябва да го разархивирате и да го изпълните, в зависимост от това дали оперирате на 32 или 64-битова операционна система. Погледнете към лявата странична лента и щракнете върху Disc Clean tab. Погледнете надолу и намерете бутона None. Натиснете го. Малко по-нагоре се намира кутийката, която съответства на надписа Compact OS (Slower). Маркирайте го. Натиснете Scan, за да укажете на програмата да анализира колко точно място може да Ви освободи.

Разработчиците на този безплатен инструмент твърдят, че той може да освободи до 33% от заетото дисково пространство. Дали това е истина, можете да проверите, само ако го изпробвате лично.

Имайте предвид, че уплътняването на операционната система е особено полезен метод, но само за онези, които разполагат с малки хард дискове. Ако имате приблизително 100 гигабайта свободно място или повече, уплътняването е по-скоро излишна операция.

Dism++

Моят дял C разполага с пространство около 96 гигабайта, като от него заети са близо 57. След като анализира диска ми, програмата установи, че може да освободи малко над 6,8 GB, което прави приблизително 12% от заетата на него памет.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg