Жените и Технологиите

7 дами, променили света на технологиите завинаги

На кого и за какво е нужно да обърнем внимание, когато говорим за жените в света на технологиите?

Повечето хора смятат по презумпция, че развитието на технологиите се случва единствено и само благодарение на открития, направени от мъже. Имената на изобретателите на различни видове компютърна техника и създателите на някои от най-популярните програми са световноизвестни. Бил Гейтс, Стив Джобс или пък Алън Тюринг са познати дори на хората, които нямат абсолютно нищо общо с тази сфера.

Ала фактът, че редица дами са подпомогнали развитието на технологиите, не е толкова широко разпространен. Тъкмо благодарение на жена е написана първата компютърна програма, както и алгоритъмът, използван при създаването на Wi-Fi и Bluetooth. Днес ще ви разкажем именно за тези и други забележителни постижения на нежния пол.

На кого и за какво е нужно да обърнем внимание, когато говорим за жените в света на технологиите?

Августа Ада Кинг

Дъщерята на поета Лорд Байрон – Августа Ада Кинг – е родена през 1815 година. Тя, също като баща си, обичала да пише, но по малко по-различен начин. Тъкмо заради своята страст, превърната в професия, е считана за първия програмист в историята!

Изключително интелигентната млада графиня на Лъвлейс работила върху проект, който може да бъде разглеждан и като изключително ранна версия на съвременните компютри. Нейната изчислителна машина, позната като “Аналитичен двигател”, била описана през 19 век и още тогава ѝ донесла значителна слава.

Английското правителство одобрило проекта на Августа и разрешило да се започне работа по построяване на машината. Цели 10 години продължили опитите това да се случи, но конструкцията все повече и повече се усложнявала. За съжаление, тя така и не видяла бял свят – през 1833 година финансирането било спряно официално.

Важно е да се отбележи, че Августа Ада Кинг създала алгоритъм за работа на това проектоустройство, който и до днес бива сочен за “първата компютърна програма”. Дамата, надарена със завиден интелект, въвела в употреба и технологичния термин “цикъл”.

За съжаление, нишката на живота ѝ се къса твърде рано – тя умира на 37 години, лишена от възможността да направи други значителни открития.

Хеди Ламар

Може би сте чували нейното име – Хеди Ламар е известна актриса от миналия век, родена през 1914 година. Тя участва във вечни класики като “Tortilla Flat” и “Dishonored Lady”. Както вероятно се досещате обаче, днес няма да си говорим за нейния кино талант.

Хеди Ламар е популярна и в друга, доста по-различна сфера, а нейните постижения са доказателство, че словосъчетанието “умна красавица” не е оксиморон. През 1942 година тя, заедно с композитора Джордж Антийл, патентова метод за комуникации със скок на честотата и разширяване на спектъра, позволяващ да се управляват торпеда от разстояние. Той бил измислен с цел да се приложи по време на Втората световна война, ала така и не влиза в употреба от американската армия.

Тяхното откритие е приложено на практика след изтичането на патента им, но това не отнема авторските им права върху него. Методът, описан от Хеди Ламар, поставил основите за разработване на технологии, които днес се използват почти навсякъде – от мобилните телефони, през Wi-Fi и Bluetooth, до GPS системите за комуникация на космическите уреди със Земята.

Грейс Хопър

Контраадмирал Грейс Хопър е изиграла важна роля в създаването на съвременния език за програмиране, използван от Microsoft, например. Според възгледите на родената през 1906 година дама, трябва да се програмира на език, напомнящ английския, а не някакъв машинен код.

В средата на XX век тя извършила същинска технологична революция, разработвайки първия компилатор за програмен език. След известно време той бил използван за създаването на един от най-ранните езици за програмиране на високо равнище – COBOL.

На Грейс Хопър се приписва и авторството на любимия термин на програмистите – “дебъгинг”, чиято побългарена версия е “дебъгване”. Легендата гласи, че нейните колеги открили буболечка (от англ. – “bug”) в релетата на един компютър, която спирала неговата работа. А Грейс, може би с чувство за хумор, започнала да нарича с тази дума всяка операция по отстраняване на проблемите, които пречат на кода да заработи по предназначение.

Сюзън Кер

Графичният дизайнер Сюзън Кер, родена през 1954 година, е известна с това, че през 80-те години на миналия век е създала голяма част от иконките и елементите, използвани от Macintosh и до днес. Собственоръчно е разработила и някои от най-емблематичните шрифтове, като например “Chicago”. Освен това, тя е съосновател на компанията, която Стив Джобс създава, след като напуска Apple през 1985 година – NeXT Computer.

Радиа Пърлман

Родената през 1951 година Радиа Пърлман е сред хората, благодарение на които съвременните жители на развитите държави са получили огромен набор от технологични възможности. Може и да не сте чували нейното име, защото е по-известна като “майката на интернета”. Съвсем сериозно!

Тя обаче напълно е заслужила своето прозвище. През 80-години на XX век създава STP протокола, върху който се основава развитието на интернет технологиите.

Вдъхновена от своето постижение, Радиа Пърлман е написала и поема, посветена на… него. Публикуваме я в оригинал, ако ви е станало любопитно:

I think that I shall never see
a graph more lovely than a tree.
A tree whose crucial property
is loop-free connectivity.
A tree that must be sure to span
so packet can reach every LAN.
First, the root must be selected.
By ID, it is elected.
Least-cost paths from root are traced.
In the tree, these paths are placed.
A mesh is made by folks like me,
then bridges find a spanning tree.

Джани Цао

През 1988 година двама емигранти от Тайван решават да изпробват късмета си в сферата на технологиите. Те започнали собствен бизнес с надеждата това да ги освободи от нуждата да правят сандвичи цял живот. Така Джани Цао, съвместно с нейния съпруг Виктор, създали компанията Linksys – лидер на пазара за рутери в света.

Първите продукти на фирмата били разпределители за принтери, които свързвали няколко компютъра към едно устройство. Днес обаче Linksys произвежда огромен набор от устройства, сред които модеми, безжични адаптери, аудио устройства, оборудване за VoIP и други.

Благодарение на предприемчивия си дух и упорития си труд Джани Цао съумяла да превърне плахото семейно начинание в бизнес за милиони. И спокойно можем да кажем, че тъкмо на нея дължим наличието на безжичен интернет в домовете си.

Шерил Сандбърг

Живото доказателство, че технологията и филантропията могат да вървят ръка за ръка, е Шерил Сандбърг. Още докато била съвсем обикновен служител в Google, тя на драго сърце помагала при основаването на благотворителния фонд Google Foundation. През 2002 година пък приела предложението на Ерик Шмид да стане вицепрезидент по уеб продажби на компанията, което директно я изстреляло в редиците на най-влиятелните хора в света.

След 6 години в Google, Сандбърг бива поканена от Марк Зукърбърг като оперативен директор на Facebook. Опитвайки се да вдъхнови жените по света, успешната бизнесдама написа книгата “Lean In: Women, Work and the Will to Lead”, която мигновено се превърна в бестселър.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Марина Янева