Заглавна картинка на статията "10 полезни и безплатни програми за геймъри "

10 полезни и безплатни програми за геймъри

Повечето от нас обожават да играят компютърни игри от една или друга епоха. Най-често срещаната платформа за това е старата PC щайга с Windows за най-лесно и просто инсталиране на игрите ни. В днешния свързан свят все по-често се оказва, че имаме нужда от малко помощ. Простото и базово инсталиране и игране е все по-недостатъчно. Всички геймъри малко или много персонализират начина, по който играят.

Геймъри, четете внимателно

Колко от вас не са доволни от това, което виждат при базово инсталирана игра? Колко от вас ползват странични програми за подобрение или промяна на играта ви? Да се е случвало да ви трябва нещо, за да поразчистите, оптимизирате или персонализирате начина, по който изглежда и работи гейминг станцията ви? Всеки има набор от полезни и (предполагаме) безплатни инструменти, с които се справя с подобни малки проблеми. Ще ви покажем 10 от най-популярните програми, използвани от геймърите по целия свят, без това да зависи от финансовите ви възможности.

Launchbox 

Скрийншот на LaunchBox

Това е безспорно един от най-добрите и оптимизирани лънчъри за игри (ако не и най-добрият), особено ако ползвате телевизор. Тази страхотна безплатна придобивка може да подреди, оптимизира и улесни набора ви от игри до такава степен, че може да прекарате значително повече време в избора си за следващо заглавие. Не за друго, а просто за да се насладите на красотата на тази програмка. Тя е оптимизирана с почти всички известни и добри емулатори. С нейна помощ може дори да групирате отделните си игри от различни емулатори заедно с цялата си Steam библиотека в едно красиво и подредено място.

Разбира се, има и други подобни алтернативи – например gameroom.me, но се спряхме на Launchbox по ред причини. Естествено, много хора предпочитат да използват оригиналните си платформи като Steam, Origin, Uplay и Battlenet, но с подобен tool може да оптимизирате и подредите всичко в едно-единствено място.

F.lux

Скрийншот от f.lux

Значителна част от играчите обожават да се наслаждават на електронните си игри вечер, след като се е стъмнило. Това включва един основен проблем – ефектът върху очите ни. Когато играем вечер изпитваме значително повече натоварване върху зрението. Често се случва да имаме торбички или зачервяване след продължителна гейминг сесия вечер. Голяма вина за това има светлината, идваща от монитора. F.lux е страхотна малка програмка, която се грижи за това очите ни да не се преуморяват заради ниските нива на светлина. Вечер f.lux настройва автоматично монитора на по-топла гама от цветовете. Това предотвратява изгарящото усещате в очите, причинено от по-студеното и ярко излъчване, което идва по принцип от екрана. Нощните геймъри биха оценили подобно нещо, особено ако имат проблем с очите.

Pin Steam

Скрийншот от Pin Steam

Доста от нас използват Steam платформата за да сортират, свалят и пускат игрите си. Pin Steam е страхотно приложение, с което можем да „заковем“ любимите си игри и съотборници директно за стартовото меню с красиви и интерактивни прозорци. Там можем и с един поглед да разберем кои от приятелите ни са активни и какво играят. За целта ви трябва просто Steam регистрация. За наше удобство можем дори да променяме картинките на отделните игри по собствен вкус.

GameSave Manager

Скрийншот от GameSave Manager

GameSave Manager е поредният полезен инструмент в нашия списък. Тази програма прави пазенето, сортирането и прехвърлянето на запазен прогрес в игрите значително по-лесно и опростено. Повечето от нас познаваме болката и нивото на трудоемкост, когато трябва да форматираме даден диск или да преинсталираме операционната си система след безброй часове пред една или друга игра. Често това се свързва със загубата на сейфовете ни. За да предотвратим това се налага да търсим файлове, да ги прехвърляме на флашки или да ровим из безброй директории. С няколко прости клика, GameSave Manager прави всичко това изключително лесно. Програмата е полезна и за случаите, когато претърпяваме загуба на данни заради повредени файлове или вируси. Апликацията би ни спасила часовете труд при подобни случки.

WinDirStat

Скрийншот от WinDirStat

Макар и безплатен, WinDirStat е страхотен и мощен начин да сканирате вашата система и да разберете кое колко място заема. Програмата предлага графичен изглед на вашата „щайга“ и какво съдържа тя. Можете да сортирате по размер, тип и дори по папки всичко, което е във вашите дискове. Така успявате да разберете какво точно заема последните ценни мегабайти на вашия диск и какво може да изтриете, за да сложите страхотната нова игра, която сте купили преди малко. С помощта на WinDirStat е възможно да почистите диска си от ненужни и нежелани файлове и да освободите и оптимизирате сторидж устройствата си.

Друга позната алтернатива е Spacesniffer.

MSI Afterburner

Скрийншот от MSI Afterburner

Това е популярен и много полезен инструмент за менажиране на вашата графична карта. Въпреки, че ни е предоставена от MSI, тази проста на пръв поглед програмка работи на всеки модел и марка. Добре познатият на повечето геймъри Afterburner предоставя богат избор за овърклокване, оптимизиране и следене на перформънса на вашата графична карта през цялото време, докато работи системата ви. Една от страхотните възможности на тази програма е, че има мобилна апликация за телефони. Това дава свободата да контролирате картата си директно през телефона по време на игра, както и да наблюдавате показателите й.

SuperF4

Скрийншот на SuperF4

Макар и значително простовата, SuperF4 е полезна програма за случаите, когато не успяваме да затворим някоя игра. Все по-често програмите и игрите заобикалят класическата Alt+F4 функция за затваряне. За целта трябва да бъркаме в регистрите на системата и да открием как да затворим дадена програма или игра, когато „замръзне“. SuperF4 се грижи точно за това, като не пропуска да затвори изцяло желана от нас програма или игра, без значение дали реагира на Alt+F4 или не.

KeyTweak

Скрийншот от KeyTweak

Това е страхотна програма за тези от вас, които недоволстват срещу функционалността зад бутоните при някои игри, които са зададени по default и не могат да бъдат променени. KeyTweak позволява промяната на всеки един бутон и неговата фукнционалност, без да има нужда да се пипа по регистрите и без да има значение дали играта позволява това. Не искате да управлявате колите със стрелките? Не ви харесва да клякате с Shift? Бутоните за смяна на оръжия и презареждане са точно един до друг? Няма проблем. Програмата включва в себе си и самоучител, който ще ви обучи как да я ползвате.

Borderless Gaming

Скрийншот на Borderless Game

Изключително проста и полезна програма за всички игри, които нямат FullScreen опция. Тази програма ви позволява да играете на цял монитор всяка игра, без значение дали поддържа цял екран или не. Много от нас са се сблъсквали с игри, които просто не искат да тръгнат на цял екран и ни дразнят с рамките си. Borderless Gaming решава този проблем със замах.

ShareX

Скрийншот на ShareX

За финал сме ви приготвили страхотната програмка за правене на скрийншоти ShareX. Често хората използват Print Screen функцията или Snipping Tool-a от самата операционна система, но това не винаги работи при игрите. ShareX е лека, богата на опции програма, която предлага голям набор от функции като ефекти, водни знаци и дори добавянето на коментари и качването онлайн на момента. Чрез него може да споделяте скрийншоти в най-популярните сайтове и бързо да споделите какво виждате в играта си.

Надяваме се да сте открили поне една полезна програма тук и да сме улеснили ежедневието и гейминга ви. А вие какво ползвате докато играете?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.