Space Camp Turkey 2023

Рекорден брой български ученици се включиха в конкурса за космическия лагер Space Camp Turkey 2023

Център за творческо обучение обяви финалните резултати от конкурса за участие на български ученици в космическия лагер Space Camp Turkey 2023. Тази година е регистриран рекорден интерес – 422 кандидатури от България, и рекорден брой предоставени стипендии – 65 деца са получили пълно или частично финансиране. Space Camp Turkey в Измир е един от дватa космически центъра за обучение в света, създадени по модел на американската космическа агенция НАСА, както и единственият в Европа, Азия и Близкия Изток.

„Целта на конкурса е да подкрепим всички български деца, които искат да се обучават в сферата на космонавтиката, без значение къде се намират. През тази година интересът към програмата е рекорден, което се дължи на подкрепата от общините Русе, Силистра и Козлодуй, както и от множеството партньори, осигурили стипендии за учениците. Успехът нямаше да е възможен и без доброто сътрудничество с огромен брой родители” – заяви д-р Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение – организацията, която вече 16 години е партньор на програмата за България.

Творбите на участниците тази година са оценени от 12-членно жури, включващо забележителни личности с богат опит и разнообразна експертиза.

Програмата на Space Camp Turkey 2023

Програмата за космическо обучение в Измир е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват работа с реални тренажори и симулатори на живота и работата в космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в симулирана безтегловна среда, упражняват се в реплика на предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. По този начин те получават безценни знания за физическата, интелектуалната и психическата подготовка на астронавтите.

За организатора

Център за творческо обучение активно работи за подобряване на образователната среда в България чрез разкриване потенциала както на учащи, така и на обучители-специалисти. Като част от своята дейност, ЦТО е координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България. Програмата предоставя възможност за участие в интерактивни симулации, свързани с космоса, за деца и младежи от 11 до 15 годишна възраст. Мисия на Центъра е подобряване на цялостната образователна среда в България чрез смислено използване на технологиите в образованието, развиване на ключови компетентности, иновативни програми за обучение на учители и младежки инициативи и проекти.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.