Знаете ли, че …
Водата има най-голяма плътност при температура 3,98 °C?
Плътността на течностите, например водата, зависи от температурата, но не линейно. С увеличаване температурата на водата, плътността ѝ нараства, достигайки пик при 3,98 °C, след което започва пак да намалява. Макар и необичайно, разширяването на водата под 3,98 °C не е единствено по рода си явление. Също като водата, силицият има по-висока плътност в течно състояние, отколкото в твърдо, и се разширява, когато замръзва.
Нормалният, хексагонален лед също се разширява при замръзване – плътността му намалява с около 9% в сравнение с течната вода при същата температура.
Тези ефекти се дължат на намаляване на топлинното движение на молекулите с охлаждането, което им позволява да формират повече водородни връзки. Водородните връзки на свой ред пречат на прекаленото приближаване на молекулите една до друга. От нула до 3,98 °C обаче водородните връзки се прекъсват при нагряването и това позволява плътността на водата да се увеличи. Над 3,98 °C водата се разширява нормално под действие на температурата, като в точката си на кипене е с 4% по-малко плътна, отколкото при 3,98 °C.
Други вещества, които се разширяват при замръзване, са оцетната киселина, силицият, галият, германият, бисмутът, плутоният и т.н.
Нетипичното поведение на плътността на водата е важно за живота на земята. Ако ледът беше по-тежък от водата, той щеше да се образува на дъното на водоемите, бавно обхващайки целия им обем, докато замръзнат напълно, което би било пагубно за животните в тях. Вместо това плътната вода с температура около 3,98 °C потъва на дъното, поддържайки температурата там постоянна през студените сезони. Освен това високият й топлинен капацитет позволява по-плавното изменение на температурата на близката суша.
Свали като Wallpaper (Full HD)