EXOS Е и EXOS X

Твърдите дискове Seagate EXOS Е и EXOS X предлагат висока производителност и голям капацитет за центровете за данни

Прогнозите за ръста на данните, които бизнесът генерира, постоянно биват актуализирани към все по-рязко увеличение. С навлизането на приложенията за изкуствен интелект и Internet of Things е ясно, че обемите от информация за анализ ще растат в пъти, а това означава само едно – корпорациите трябва да са готови да поемат допълнителния товар, ако искат да са конкурентни.

Компютърната индустрия успява да е в крак с нуждите на центровете за данни и да предложи адекватни решения, които да осигурят търсения капацитет и производителност. Един от най-старите и най-успешни производители на твърди дискове – Seagate – също се включва в надпреварата със своите предложения от корпоративен клас – EXOS Е и EXOS X. Двете фамилии са насочени към различни приложения, но предлагат довереното качество на марката и всички технологични иновации, които тя е развила до момента.

EXOS X – решение за данните на бъдещето

Фамилията EXOS X включва модели с голям капацитет: 14, 16 или 18 TB в 3,5“ форм-фактор и с интерфейс SAS или SATA. Те разчитат на предимствата на хелия в работната камера на устройството. Капацитетът на тези модели предполага използване за съхранение на big data, в облачни центрове, системи за видеонаблюдение и стрийминг на видео съдържание.

Големият обем за данни не е единствения плюс на тези дискове. Те предлагат солидна производителност, която варира в много малки граници и може да достигне 260-270 MB/s при EXOS X16 и X18 и дори над 520 MB/s при специалния EXOS 2X14. Специален, защото използва уникална технология с два актуатора и общо четири четящи глави, които могат да четат или пишат данни от две области на диска едновременно.

Моделите EXOS X се характеризират с балансирано енергопотребление, което в съчетание с високата плътност на данните позволява намаляване на общата цена на притежание на центъра за данни, който изисква по-малко площ и по-малко енергия за охлаждане.

Наред с това, основно внимание при Seagate EXOS X е обърнато и на надеждността на устройствата. Дистрибуторът АСБИС България ги предлага с 5-годишна гаранция. Показателят за надеждност на дисковете – средното време между откази – е 2,5 милиона часа. Надеждността на тези модели, обаче, не е само пасивна характеристика. Наличието на сензори за параметрите на околната среда и технологията Seagate Secure (при двата най-големи модела) намалява значителни риска от неприятни изненади и позволява максимално дълъг живот и планово извеждане от експлоатация без загуба или компрометиране на данните.

EXOS E – когато скоростта е приоритет

Твърдите дискове остават сигурен избор за натоварените центрове за данни, където се търси висока производителност и най-вече дълъг живот.

Бързите модели от фамилията EXOS E предлагат висока скорост на въртене – 10000 или 15000 об./мин. в съчетание със солиден капацитет – до 8 TB при 3,5-инчовия EXOS 7E8 и до 2,4 TB при 2,5-инчовия EXOS 10E2400. И двата форм-фактора се предлагат със SATA или SAS интерфейс, а скоростта на трансфер може да достигне 300 MB/s.

Тези модели са предназначени за приложения с трансакции в реално време и високопроизводителни изчисления, където се търси ниска латентност и висока скорост на четене и запис. Натоварването при EXOS E може да достигне 550 TB на година, което е 10 пъти по-високо от това при обикновените десктоп твърди дискове. За високата производителност помагат авангардния кеш, корекцията на грешките в движение и специалния дизайн, който е устойчив на ротационни вибрации.

Дисковете от фамилията EXOS E предлагат всички корпоративни функции за защита на данните, включително самокриптиране, самоизтриване, както и съответствие с наложените правителствени и корпоративни стандарти за сигурност.

Споделете Вашето мнение с нас в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.